Međunarodni dan borbe: Rak kod djece je izlječiv!

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan borbe: Rak kod djece je izlječiv!
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

'Rak kod djece je izlječiv', slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka – 15. februara.

''Na ovaj dan cilj je informisati što više ljudi o raku kod djece i o njegovim ranim simptomima. Time bi se bolest mogla lakše prepoznati i izbjeglo bi se zakašnjelo uspostavljanje dijagnoze koje smanjuje stopu preživljavanja'', kažu iz udruženja 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' i Međunarodne organizacije roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), pozivajući sve ljude dobre volje da bar na ovaj dan budu uz djecu oboljelu ili liječenu od raka.

Danas su članovi ovog udruženja posjetili Hematoonkološki odjel Pedijatrijske klinike u Sarajevu, podijelivši djeci prigodne poklone, a ove je godine Udruženje prvi put predstavilo međunarodni simbol borbe protiv raka kod djece – 'Zlatnu vrpcu'.

Udruženje 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' obilježava međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, u periodu od 15. februara do 19. februara 2013., a aktivnosti imaju za cilj upoznavanje sa ranim simptomima raka kod djece radi lakšeg prepoznavanja bolesti u djetinjstvu, zakašnjelo postavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja.

Šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike u Sarajevu prof. dr. Edo Hasanbegović istakao je da u FBiH godišnje oboli oko 50 djece, a svjetska statistika pokazuje da svake godine oko 175.000 djece oboli od neke maligne bolesti.

Više informacija o ovoj akciji, kao i četvorodnevnom programu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka, možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije