Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

U roku od samo godinu dana rast nezaposlenosti  u BiH skočio je za 2,1 indeksna poena, odnosno broj nezaposlenih osoba povećao se za 10. 857, čime je zvanična stopa nezaposlenosti dostigla 40%. 17. oktobar određen je kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te se pogotovo na ovaj dan treba dobro zamisliti nad ovakvim podacima, jer, očito je, situacija postaje sve gora.

Tekst prenosimo sa Manjine.ba

Stanovništvo u Bosni i Hercegovini je u posljednje dvije decenije izloženo velikim promjenama uzrokovanim ratom i poslijeratnim događanjima, migracijama, siromaštvom i socijalnom isključenošću, nezaposlenošću, usklađivanjem zakona i slično. Iz godine u godinu stanje se pogoršava jer se broj siromašnih i socijalno ugroženih iz dana u dan povećava zbog vrlo teške ekonomske situacije u BiH koju je dodatno pogoršala i svjetska ekonomska kriza. Najnoviji statistički pokazatelji ne idu u prilog ovome, naime prema predviđanjima u narednom periodu se ne očekuju nikakvi napreci na ovom polju, čak štaviše, očekuje se dodatno pogoršanje socijalne situacije posebno za ugrožene kategorije stanovništva i one  na granici i ispod granice siromaštva. Jedan od razloga rasta siromaštva jest i taj što Bosna i Hercegovina nakon traumatskih događanja, sukoba i ekonomski neprirodne i štetne podjele još nije u stanju normalno funkcionisati, pa stoga njen politički i institucionalni sistem ne može postići značajne rezultate na području društvenog razvoja i borbe protiv siromaštva. Ukoliko pogledamo makroekonomske podatke koji izravno utiču na stopu siromaštva kao što su plate, penzije, cijene i stopa nezaposlenosti, lako možemo formirati zaključke o trenutačnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Nezaposlenost

Postoji veliko nesuglasje između realne i administrativne nezaposlenosti. Naime, prosječan broj nezaposlenih osoba (registriranih u zavodima za zapošljavanje) u BiH je u julu 2012. iznosio 539. 366. Ako kao polaznu godinu uzmemo 2010. i usporedimo juli 2012. sa istim mjesecom 2011. godine, uočit ćemo rast nezaposlenosti od 2,1 indeksna poena ili u apsolutnom iznosu broj osoba koje se vode kao nezaposlene povećao se za 10. 857, čime je zvanična stopa nezaposlenosti dostigla  40%.

U aprilu 2012. godine je provedena anketa o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini prema kojoj je stopa nezaposlenosti u BiH iznosila 28,0%, dok je u istom razdoblju 2011. godine iznosila 27,6%. Stopa nezaposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine i iznosila je 63,1%

S druge strane, broj zaposlenih lica i dalje se nastavlja smanjivati, u julu 2012. broj zaposlenih u pravnim osobama BiH iznosio je 688. 982. U odnosu na jun 2012. broj zaposlenih u pravnim osobama se smanjio za 0,2%.

Prosječna plata

Prosječna neto plata u BiH je u julu 2012. iznosila 827,00 KM i veća je za 1,7% u usporedbi sa istim mjesecom 2011. godine.

Prosječna penzija

Prosječna mirovina za septembar 2012. godine iznosi u Republici Srpskoj 311,35 KM, a u Federaciji BiH 350,52 KM.

Podjela na takozvane siromašne ljude i one koji žive u izobilju umjetna je ljudska tvorevina. Trenutna finansijska i ekonomska kriza produbljuje i zaoštrava ovu podjelu. Ta je podjela štetna kako za društvo u cjelini, tako i za svaku pojedinu osobu. Niko ne bi trebao živjeti u siromaštvu zbog nepravednih struktura ili odnosa. Zemlja s ovako visokim političkim tenzijama i diskriminacijom gotovo ugrađenom u sistem, teško da može  išta učiniti u borbi protiv socijalne marginalizacije. Nadalje, visok stepen korupcije i kriminala dodatno otežava smanjenje siromaštva i poboljšanja standarda svih građana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije