Međunarodna konferencija 'Kuda idu Evropa i BiH'

Radiosarajevo.ba
Međunarodna konferencija 'Kuda idu Evropa i BiH'

U organizaciji Paneuropske unije Bosne i Hercegovine u Banja Luci će od 25. do 27. 9. 2009. biti održana Međunarodna konferencija Kuda idu Europa i Bosna i Hercegovina – između integracije i izolacije?

Cilj konferencije je prije svega promivirati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju različitih potencijala kojima može obogatiti Europu. Istodobno, organizatori žele govoriti i o problemima funkcionalnosti Bosne i Hercegovine zbog kojih se i postavlja pitanje nalazi li se Bosna i Hercegovina između integracije i izolacije.

Kao organizacija kojoj je cilj što skoriji ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, Panevropska unija želi skrenuti pozornost i domaćih, a napose međunarodnih predstavnika vlasti, na trenutno stanje u državi kao i ponuditi rješenja problema.

Za konferencije Paneuropske unije Bosne i Hercegovine javnost svake godine pokazuje veliki interes, kako zbog tema tako i zbog sudionika konferencije.

Očekuje se dolazak predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, instituacija Europske unije, doplomatskog zbora kao i predstavnika paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja.

Konferencija će početi konferencijom za novinare na kojoj će govoriti zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack i predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine prof. dr. Franjo Topić.

Uvodničari na konferenciji između ostalih bit će: visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini dr. Valentin Inzko, član Europskog parlamenta Alojz Peterle, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, biskup banjalučki msgr. dr. Franjo Komarica, veleposlanik Kraljevine Švedske Bo William Hedberg, glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Hidajet Biščević, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Gérard Bokanowski, potpredsjednik Kršćanskog radničkog pokreta (Movimento Cristiano Lavoratori) Antonio Di Matteo, član Upravnog odbora Volks banke Matthäus Thun-Hohenstein, savjetnik za vanjsku politiku predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Davor Vuletić, novinar i politički analitičar Pejo Gašparević.

Na koncu konferencije bit će usvojena i deklaracija Paneuropske unije kao dokument koji proizlazi iz rasprava i koji se upućuje ma noge adrese značajnih političkih institucija u Bosni i Hercegovini i Europskoj uniji.

Kao i svake godine u okviru konferencije organiziramo i jedan kulturni događaja. Tako će u subotu u 18 sati biti održan i orguljsko koncert u crkvi Marija Zvijezda, a na koncertu će nastupiti Anita Kaić, jedan od vodećih orguljašica u Hrvatskoj i regiji, koja je inače rođena Banjalučanka.

U nedjelju, 27.9. s početkom u 9 sati bit će slavljena i sveta misa u banjalučkoj katedrali koju će povodom konferencije predvoditi msgr. dr. Franjo Komarica.

Organizaciju konferencije podržali su: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Robert Schuman Fondacija, Grupa Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, Volks bank BiH, Movimento Cristiano Lavoratori, Europska akademija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, saopćio je organizator.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije