Među 100 najzagađenijih gradova svijeta jedan iz BiH

Radiosarajevo.ba
Među 100 najzagađenijih gradova svijeta jedan iz BiH
Arhiva / Sarajevo
Sedam od deset gradova koji imaju najzagađeniji zrak u svijetu se nalazi u Indiji, piše CNN. Među stotinu najzagađnijih gradova je jedan i iz Bosne i Hercegovine.

Uočljivo je poboljšanje kvalitete zraka u kineskim gradovima koji su među najzagađenijima.

Najzagađeniji zrak na svijetu je u prigradskom dijelu glavnog grada Indije - Gurugramu. Prema listi koju su radili Greenpeace i Air Visual, zagađanje zraka u ovom dijelu New Delhija je tri puta veće od dozvoljenog prema standardu Američke agencije za zaštitu okoliša.

Prema ovoj američkoj agenciji, zrak u Gurugramu je "veoma nezdrav" i kao takav "može imati ozbiljne negativne efekte po zdravlje ljudi".

Izvještaj je pokazao da zagađenje zraka uzrokuje smrt za sedam miliona ljudi širom svijeta. Osim toga ima negativne posljedice po ekonomiju.

"Zagađenje zraka nam oduzima živote i našu budućnost", upozorio je izvršni direktor Greenpeacea za jugoistočnu Aziju Yeb Sano dodavši:

"Ne samo da uzrokuje smrt, već nas košta 225 milijardi dolara. Također, zbog zagađenja zraka se izdvajaju trilioni dolara za liječenje. To su vrlo ozbiljne posljedice po naše zdravlje i novčanike".

Ovaj problem je naročito izražen u južnoj Aziji. Među 20 najzagađenijih gradova svijeta, 18 se nalazi u Indiji, Pakistanu i Bangladešu. Riječ je o velikim urbanim sredinama - gradovima poput Lahorea, Delhija i Dake.

U izvještaju se upozorava da klimatske promjene pogoršavaju kvalitetu zraka.

"Jasno je da su najčešći uzrok zagađenja zraka fosilna goriva i pretjerana sječa šume", objasnio je izvršni direktor Greenpeacea. 

On smatra da se politički lideri trebaju ozbiljno pozabaviti ovim problemom.

Zagađenje zraka nije samo izražen problem južne Azije, već cijelog svijeta, navodi CNN.

Kao svjetla tačka po ovom pitanju u izvještaju se navodi Kina u kojoj je došlo do poboljšanja kvalitete zraka. Pa tako Peking više nije među stotinu najzagađenijih gradova svijeta. Kineski najzagađniji grad je Hotan.

Među stotinu najzagađenijih gradova svijeta je i Lukavac. On je pozicioniran na 92. mjestu. Poslije njega slijede još dva grada iz Tuzlanskog kantona - Živinice i Gračanica koji su na 102. odnosno 137. mjestu. 

Na ovoj listi je glavni grad Bosne i Hercegovine pozicioniran na 240. mjestu, što je iznenađujuće obzirom da se u proteklom periodu o Sarajevu govorilo kao među najzagađenijim gradovima svijeta.

Kompletnoj listi tri hiljade svjetskih gradova sa  najzagađenijim zrakom možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije