Medonja, Brezonja i Krilonja - junaci naše kulture

Radiosarajevo.ba
Medonja, Brezonja i Krilonja - junaci naše kulture

U zdravlju i veselju dočekasmo i ispratismo još jednu čevljansku koridu. Mi koji se nismo obreli među 50.000 veselih zemljaka, spektakl smo pratili putem televizija i internet-portala koji su događaj pratili onako predano i detaljno, u stopu, kao što i zaslužuje jedini događaj kadar iz godine u godinu puniti šatore i uzbrdice desetinama hiljada obožavatelja krvave borbe nesretnih životinja.

FOTO: Na koridi u Čevljanovićima - Bogata ponuda mesa, plesačice na stolovima i selfie s bikom
Foto dana: Čevljanovići danas - Plesačica je na stolu i samo ona postoji...
Uz više od 50.000 gledalaca: Pogledajte kako je bilo u Čevljanovićima danas (FOTO+VIDEO)

Kako su organizatori saopćili nakon još jedne spektakularne koride, broj gledalaca bio je nešto manji nego prethodnih godina kada se na polju sat vremena vožnje od Sarajeva, znalo okupiti i do 100.000 duša.

Šta je to korida? Izvorno, radi se o događaju posebno populariziranom u Španiji. Tradicionalna je to i kontroverzna predstava po kojoj je posebno poznata Španija, a održava se i u Portugalu, dijelovima južne Francuske, te u nekim južnoameričkim državama (Wikipedia).

Za balkanske prostore, također tradicionalno, nisu uobičajene vratolomije mladića u areni, kod nas se životinje raspuste u labavo ograđeni prostor, i onda se s onim naoštrenim rogovima bodu, bude i polomljenih nogu, iskopanih očiju, a raja oko improviziranog ringa oduševljeno uzvikuje podršku, sretna i uprskana krvlju.

Nijedan, ali baš nijedan jedini događaj u ovoj zemlji, nijedna estradna ni ina zvijezda, bend, fudbalski klub i državna reprezentacija u bilo čemu, niko nije u stanju na jednom mjestu okupiti tako veliki broj ljudi. Nijednom, a ne svake godine, redovno.


Dok se na protestima ugroženih i deprivilegiranih okupi ili ne okupi dvadeset, pedeset ili hiljadu ljudi, koride s brojevima nemaju problema. Nemaju ni s navodno sve težom i ozbiljnijom nestašicom svega, para prije svega. Jer štandovi su i jučer ''gorjeli od posla''. Kad bi kamen ''za liječenje gastritisa'' izložili pred 50.000 duša, naći će se neko ko će u skoku zgrabiti koščicu prevare.

Čevljanovići su poraz, ne samo za onih nekoliko desetina hiljada okupljenih oko ražnja, krvavog roga i obnažene plesačice s novčanicama u gaćicama, Čevljanovići su poraz i za nas koji slične manifestacije izbjegavamo. Uz zatvoren Muzej i kulturnu sramotu ovdašnjih političkih čarobnjaka, više od koride nismo ni zaslužili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije