Medicinari protestuju ispred Vlade KS: Ovo je samo početak!

Radiosarajevo.ba
Medicinari protestuju ispred Vlade KS: Ovo je samo početak!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Protesti medicinara ispred Vlade KS

Novi protesti Sindikata zdravstva KS počeli su dana u 12 sati ispred zgrade Kantonalne vlade u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata zdravstva KS Edin Selimić  kazao je uoči početka protesta da ima informacije da je generalni direktor Doma zdravlaj poslao dopis u kojem se ističe da je napuštanje radnog mjesta teška povreda rada, što on smatra pokušajem opstrukcija protesta.

Protesti medicinara ispred Vlade KS - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Protesti medicinara ispred Vlade KS

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo kazao je da je ovo samo početak protesta u Sarajevu.

"Neće biti samo protesta nego štrajkova. I ne samo zdravstvo, nego i obrazovanje. Nadamo se da će premijer KS ostati optimista nakon današnjih protesta", rekao je Sivro.

Jedna od zahtjeva okupljenih radnika u zdravstvu je da se potpišu kolektivni ugovori, ali i da se više vijene cijene zdravstvo i obrazovanje.

"Danas smo ovdje da izborimo naša prava, trazimo granski kolektivni ugovor i popravak nepravde koja nam je nanesena 2017. godine i izvinjavamo se našim pacijentima i nadamo se da će ovo mrcvarenje prestati prije danas nego sutra", kazao je Selimić okupljenima na protestu.

Selvedin Šatorović, predsjednik Savez samostalnih sindikata BiH poručio je da je žalosno što je došlo do ovoga zbog pregovora koji su vođeni.

"Ne može jedna grupa, kao što je slučaj zdravstva, biti obespravljena. Za ovakvim ljudima vapi EU, a oni su ostali ovdje. I opet su pogazili svoje dostojantsvo koje sada traže. Zbog toga su organizirani danasnji protesti", kazao je Šatorović.

Protesti medicinara ispred Vlade KS - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Protesti medicinara ispred Vlade KS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije