Medalja za humanost prema životinjama dodijeljena SSŠ iz Mostara

Promotivni tekst
Medalja za humanost prema životinjama dodijeljena SSŠ iz Mostara
Foto: Dogs Trust / Nagrada za školu iz Mostara
Nagrada i medalja za humanost u odnosu prema životinjama koje Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH dodjeljuje već treću godinu, u petak, svečano je uručena Srednjoj strojarskoj školi Fausta Vrančića u Mostaru.

Odluka da ovogodišnja Nagrada pripadne ovoj školi donesena je zbog iznimno pozitivnog primjera koji prosvjetni radnici i djeca ove škole daju zajednici u aktivnostima vezanim za edukaciju o potrebama i prirodi pasa, važnosti odgovornog vlasništva pasa, te humanosti prema psima, posebno onima koji nemaju vlasnika i prisiljeni su da žive na ulicama.

Plaketa i medalja za humanost, te simbolični vaučer u vrijednosti od 2,500 KM (dvijehiljadepetstotina konvertibilnih maraka) su u okviru ceremonije uručeni Zdenki Mišković, ravnateljici Škole. Nagrada u ovoj vrijednosti koja će doprinijeti unapređenju procesa edukacije i provođenja aktivnosti vezanih za promociju dobrobiti životinja bit će dostavljena naknadno, a sastoji se od profesionalnog Canon foto aparata sa stativom i memorijskom karticom, te zalihama hrane za nezbrinute pse o kojima se brinu učenici ove škole.

Svečanosti su, pored predstavnika Fondacije Dogs Trust, prisustvovali učenici i profesori škole koji sistemski, kroz svoj svakodnevni rad s učenicima, nastoje osvijestiti značaj humanosti prema životinjama, te podići svijest o važnosti unapređenja dobrobiti životinja, prvenstveno napuštenih pasa i koji kroz široki spektar aktivnosti potiču na izgradnju empatije i pozitivnog stava prema životinjama. U okviru ceremonije upriličena je i prezentacija aktivnosti ove škole na promociji dobrobiti pasa i drugih životinja.

Brojna istraživanja pokazuju da je odnos prema životinjama indikator zdravlja društva, što znači da je humanost prema životinjama direktno vezana za humanost prema ljudima u zajednici! Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je Nagradu za humanost prema životinjama pokrenulo upravo zbog sve češćih izvještaja o dobrim primjerima u zajednici kao što je ovaj, što želimo nagraditi i pokazati kao inspiraciju drugima.

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust, kroz vlastite programe koje kreira, finansira i koordinira i širom Bosne i Hercegovine, pruža podršku lokalnim vlastima i cijeloj zajednici za uspostavljanje humanog i zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa. Od februara 2019. godine, Predstavništvo, u saradnji s lokalnim partnerom „Animal Care Center“ iz Mostara i uz odobrenje nadležnih lokalnih vlasti, širi svoju podršku kroz Program edukacije školske djece i Program masovne sterilizacije napuštenih pasa i na regiju Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije