Maturanti dali novac za bebe, umjesto za matursko

Radiosarajevo.ba
Maturanti dali novac za bebe, umjesto za matursko


Maturanti IV-3 razreda Ekonomsko-trgovačke škole Vuk Karadžić u Staroj Pazovi odlučili su da za proslavu mature ne kupuju novu odjeću, nego da taj novac doniraju akciji Bitka za bebe, piše srbijanski Blic.

Pobjeda malih heroja: 33 nova inkubatora za BiH

Učenici i učenice birotehničkog smjera su, ne oklijevajući, prihvatili humanu ideju razrednice Vere Zolnjan.

„Razredna nam je dala ideju da jednom u životu, kada imamo priliku da budemo humani, da to i budemo i dogovorili smo se da je mnogo humanije da pare od mature odvojimo za nekoga kome je to potrebno nego da se rasipamo sa novcem, a da od toga imamo koristi samo to jedno veče, koje će nam ostati u sećanju ovako ili onako. Ovo ćemo sigurno pamtiti ceo život“, kaže učenica Milica Nikolić.


Učenici i učenice IV-3 s razrednicom

Učenici kažu da će na matursko veče ići u odjeći koju već imaju, a sav novac namijenjen za kupovinu nove odjeće pokloniće porodilištima i bebama u Srbiji. Dodaju da ovim činom žele pokazati da ne misle samo na sebe, te da svoju maturu obilježavaju širenjem svijesti o tome da treba biti solidaran.

„Zbog toga nam je posebno drago i želimo da i budući maturanti shvate našu poruku i da oni krenu našim stopama“, kaže učenik Stefan Drobac.

Direktorica ponosna na đake

Direktorica škole Dragoslava Mićić istakla je da je izuzetno ponosna na ovo odjeljenje.

„To je bilo prijatno iznenađenje jer maturanti za to veče posvećuju dosta pažnje svom izgledu prvenstveno. Nisam mogla da verujem da su oni na taj način pokazali neku svoju zrelost i da mogu da misle i na nekog drugog, a ne samo na sebe i da su želeli da im sećanju ostane njihova matura po tako nekom specijalnom događaju. Znaju oni često da nas podsete zašto je lepo raditi ovaj posao“, kaže direktorica Mićić.

Razrednica Vera Zolnjan kaže da je mnogo onih kojima je pomoć potrebna, ali da je Bitka za bebe bila najsimpatičnija učenicima.

„Ova akcija borba za bebe bila im je najsimpatičnija jer se pomaže novorođančadima, budućnosti naše zemlje. A i moji učenici će sutra biti mame i tate, pa će se rado setiti ove akcije“, kaže profesorica Zolnjan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije