Matura: Najbolji iz francuskog, najgori iz matematike

Radiosarajevo.ba
Matura: Najbolji iz francuskog, najgori iz matematike


Damir Marjanović
, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo istakao je na današnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj u dvorištu Osnovne škole Aleksa Šantić, da eksternom maturom realiziranom na području Kantona Sarajevo postignuta transparentnost i objektivnost, a rezultati pokazuju da su učenici pokazali jako dobro znanje.

Učenici su polagali pet predmeta od kojih su tri obavezna (b/h/s jezik i književnost, matematika i strani jezik) i dva izborna (fizika, hemija, biologija, historija i geografija). Najbolji uspjeh postignut je iz francuskog jezika 9,50 bodova i historije 9,13. Najmanji broj bodova ostvaren je iz matematike 4,81 i njemačkog jezika 5,92.

"Rezultati će biti objavljeni na stranici svake škole i u školama tako da kad se učenici budu prijavljivali za upis u srednje škole imate tačan broj bodova i ne može doći do malverzacije", istakao je Marjanović.

Marjanović je naglasio da učenicima bodovi koje su osvojili na ovoj maturi mogu biti vodilja u odabiru srednje škole koju žele upisati.

U eksternoj maturi učestvovfalo je  ukupno 2.804 učenika, od čega je bilo 2.583 učenika devetih razreda iz 65 osnovnih škola iz KS.  Na polaganje eksterne mature nije izašlo 36 učenika koji će testove polagati naknadno. Urađeno je 14.013 ispita iz svih predmeta, a prosječan ukupan broj postignutih bodova iz svih predmeta iznosi 39,10. Eksternu maturu provodilo je 1.200 prosvjetnih radnika.

"Pružili smo priliku učenicima da testove polažu po školama u poznatom ambijentu, te da za pripremu imaju tri mjeseca. Jedna od ideja vodilja bila je transparentnost - izbjegavanje "štela', te su svi tekstovi bili pod šifrom, a imena učenika nisu bila poznata sve do objave rezultata", kazao je Marjanović.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u ovom ministarstvu Lamija Husić istakla da je važan cilj ovog projekta bio izbjegavanje velike treme i fame u vezi s eksternom maturom, ali i da se utvrdi nekoliko osnovnih činjenica, kao što su - kakvi su rezultati devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, da li su učenici preopterećeni gradivom i da li redovne ocjene učenika odgovaraju njihovim rezultatima na maturi.

"Sadašnji blic pokazatelji ostvarenih bodova na eksternoj maturi govore da su oni u najvećem broju komplementarni rezultatima učenika na kraju devetogodišnjeg obrazovanja", istakla je ona.

Potpredsjednik Udruženja roditelja KS Elvir Resić navodi da je vrlo značajna dimenzija ove mature dobijanje sistematiziranog znanja kroz stotine pitanja, a on se nada da će ova praksa biti velika prekretnica u pozitivnom smjeru.

Na prigodnoj svečanosti danas je ujedno pobjednicima kantonalnih takmičenja uručeno 12 mini računara (tableta).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije