Masovnim sterilizacijama riješiti problem pasa lutalica

Radiosarajevo.ba
Masovnim sterilizacijama riješiti problem pasa lutalica
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Jeste li znali da od jednog para pasa, jednog mužjaka i jedne ženke, za pet godina nastane 57 hiljada novih jedinki? Ovi podaci su poražavajući, ukoliko se u obzir uzme veliki problem pasa lutalica na ulicama (ne samo Sarajeva, nego i ostalih bh. gradova), koji ne dobivaju potrebnu hranu i njegu, te vrlo često, svojom agresivnošću, znaju predstavljati i opasnost po građane.

Fondacija Dog trust je još prošle godine prebrojala oko 11 hiljada pasa lutalica na ulicama Sarajeva, a na ovaj se problem u najvećoj mjeri može utjecati masovnim sterilizacijama.

Sterilizacija je hirurška metoda kojom se uklanjaju reproduktivni organi, prilikom čega životinje više nisu u mogućnosti da se razmnožavaju. Također, sterilizacija je humani način smanjenja broja pasa lutalica i velikog broja neželjenih okota. Sterilisani psi su manje bučni i nametljivi, bez agresivnog ponašanja kod ženkih koje žele da zaštite svoje kučiće. S obzirom na to da su sterilisani psi vakcinisani i izliječeni od parazita, samim tim će biti zdraviji kada budu vraćeni u svoje prirodno stanište. Agresivni psi najčešće bivaju uspavani.

Od sutra, 30. maja 2013. godine, na području Kantona Sarajevo počinje velika akcija masovne sterilizacije i kastracije pasa lutalica. Akcija se provodi u organizaciji britanske fondacije za zaštitu životinja, Dog Trust, a radi se o projektu u vrijednosti od 100 hiljada KM, potpisanom sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu na pet godina. 

Cilj ove akcije, koja je organizirana i prošle godine, jeste sterilizacija 3.000 pasa, a akcija besplatne sterilizacije pasa će se provoditi u Sarajevu i Istočnom Sarajevu na 10 veterinarskih klinika. U ovu će akciju biti uključene Kantonalna veterinarska stanica, privatnici veterinari, te svi oni koji imaju uvjete za rad i mogu zadovoljiti zakon o dobrobiti životinja. Pored sterilizacije, psi će biti vakcinisani, očišćeni od parazita, te unešeni u bazu podataka.

Kako riješiti problem pasa lutalica?

Zakon o dobrobiti životinja u našoj je zemlji donešen 2009. godine, a godinu nakon toga, i zakon o osnivanju higijenskih servisa i skloništa/azila za pse lutalice. Međutim, činjenica je da čak i azili i skloništa za pse nisu u stanju da adekvatno riješe ogroman broj pasa lutalica. Šta je rješenje? Može li se uraditi išta po ovom pitanju?

Prof. dr Selma Filipović sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu smatra da je jedino rješenje i odgovor na ovo pitanje masovna sterilizacija pasa lutalica.

''U saradnji sa općinom Novo Sarajevo, 2010. godine je Veterinarski fakultet napravio pilot projekat u cilju da se pomogne lokalnoj zajednici i pokaže 'kako se to radi'. Nakon što je općina Novo Sarajevo izdvojila novčana sredstva, u okviru projekta je operirano oko 200 pasa'', priča za Radiosarajevo.ba prof. dr Selma Filipović.

Tom su prilikom svi psi klinički pregledani, markirani, vakcinisani, sterilisani, očišćeni od parazita i kao takvi, potpuno zdravi, vraćeni na mjesto odakle su uzeti. Akcije dovođenja pasa su vodile nevladine organizacije, kao i pojedinci i građani iz vlastitih mjesnih zajednica. Isti se projekat nastavio i u 2011. godini.

Veterinarski fakultetu u Sarajevu; FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Kazniti neodgovorne vlasnike!

Za rješavanje problema pasa lutalica postoji niz mjera, a pored glavne - masovne sterilizacije, neke od njih su i popis vlasničkih pasa i mikročipovanje, budući da u BiH ne postoje nikakvi podaci o broju vlasničkih pasa.

''Kako riješiti problem pasa lutalica? Ne samo operacijom, nego i mikročipovanjem, obilježavanjem, te kažnjavanjem neodgovornih vlasnika'', mišljenja je prof. Filipović, koja ističe kako trenutno rade i na novom, pilot projektu koji se tiče popisa vlasničkih pasa, te koji uključuje anketiranje građana na teritoriji općine Novo Sarajevo. Projekat za cilj ima pravljenje jedne cjelovite baze podataka koja će ponuditi uvidu u sliku na nivou Kantona.

''Postavlja se pitanje – odakle toliki broj pasa na ulicama? Nisu to samo psi lutalice, nego su to i psi neodgovornih vlasnika koji svoje pse ostave na ulici - upravo su takvi psi agresivni. Kada se jedan takav pas odjednom nađe na ulici – on postaje agresivan'', objašnjava Filipović, dodavši kako su baš takvi psi naučili da imaju svu pažnju, njegu, tretman i hranu, te nisu snalažljivi kao psi koji su odrasli na ulici, te upravo iz tog razloga dolazi do ispoljavanja agresivnosti.

''Te stvari se ne bi trebale dešavati. Dakle, ukoliko vlasnik pusti svog psa na ulicu, odriče se odgovornosti – mi ćemo ga naći i kazniti'', zaključuje Filipović.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Suradnja sa fondacijom Dog Trust

Masovne sterilizacije pasa u Sarajevu će provoditi mladi doktori veterine koji su prošli treninge i obučeni specijalno za ovu akciju. Sedmodnevne treninge fondacija Dog Trust u saradnji sa Veterinarskim fakultetom organizira četiri puta godišnje, a čine ih praktična i teoretska nastava.

U treningu učestvuje šest doktora veterine, koji imaju priliku da obavljaju operacije nad šezdeset životinja. Krajnji cilj je da volonteri koji su prošli edukaciju, dobiju certifikat i učestvuju u masovnim sterilizacijama.

''Želimo pokazati kako se problem pasa lutalica može riješiti – imat ćemo jedinstvenu bazu podataka, zdrave životinje i vratiti ih tamo odakle smo ih uzeli zato što znamo da ti psi nisu agresivni, da su zdravi i da se dalje neće razmnožavati'', kaže prof. Filipović, te dodaje:

Nakon završenog drugog treninga na Veterinarskom fakultetu

''Ukoliko sklonimo te pse, sa rubnih dijelova grada će na slobodan teritorij doći novi koji su agresivniji i koji se ne znaju ponašati u urbanim sredinama. Psi koji nastanjuju ulice su čuvari tog teritorija, a mi ćemo samo spriječiti taj lanac razmnožavanja'', zaključila je u razgovoru za Radiosarajevo.ba prof. dr Selma Filipović.

Pored projekta masovne sterilizacije, Veterinarski fakultet je od fondacije Dog Trust dobio rekonstrukciju bolnice, te prostor od 100 kvadratnih metara, uređen po standardima EU. Također, tu su i tri operacione dvorane, nova oprema, te setovi operacionih instrumenata. Pored toga, studenti ovog fakulteta imaju priliku da besplatno budu uključeni u rad na hirurgiji, čime im je otvoren poligon za pomaganje, učenje i dalju specijalizaciju.

I vi želite pomoći i učestvovati u ovoj akciji? Sve dodatne informacije o mogućnostima sterilizacije pasa možete dobiti na broj telefona: 033 83 76 49 ili potražiti na Facebook stranici Dog Trust BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije