Mary Ann Hennessey sutra pred poslanicima Skupštine KS

Radiosarajevo.ba
Mary Ann Hennessey sutra pred poslanicima Skupštine KS

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS, na kojoj bi se trebalo definisati usklađivanje Ustava Kantona Sarajevo sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, poslanicima će se obratiti Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini. 

Hennessey će govoriti u vezi sa Prijedlogom odluke o proglašenju Amandmana XLIII do XLIX na Ustav Kantona Sarajevo koji bi trebao biti značajan pomak na području KS u implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Mary Ann Hennesssey do sada se nekoliko puta govorila ovim povodom, obraćajući se različitim tijelima i institucijama.

Ona je do sada upozoravala na činjenicu da je BiH još 2002, sa ulaskom u Vijeće Evrope na sebe preuzela obaveze promjene ustava u cilju obezbjeđivanja jednakosti svim građanima BiH, što do danas nije učinjeno. U dokumentu iz 2005 - mišljenju Venecijanske komisije, kaže se kako Ustav BiH nije efikasan, racionalan niti demokratski. Hennessey ističe kako država BiH po postojećem ustavu nije u mogućnosti da impelementira prava svih građana, funkcionalnost institucija niti da odgovori na zahtjeve građana, te kao takva ne može ispuniti međunarodne obaveze na njenom putu ka EU.

Međunarodni zvaničnici, među kojima je i Hennessey, upozoravaju da ukoliko BiH ne promijeni postojeći  ustav, postoji rizik da Opći izbori 2014 neće biti priznati od strane međunarodne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije