Markthalle für Sarajevo: 124. rođendan Gradske tržnice

Radiosarajevo.ba
Markthalle für Sarajevo: 124. rođendan Gradske tržnice
Radiosarajevo.ba / Gradska tržnica Markale

Na današnji dan, 1. novembra 1895. godine otvorena je Gradska tržnica u Sarajevu. Sagrađena je u ulici Ferhadija, u centralnoj gradskoj zoni, navodi se u tekstu Historijskog arhiva Sarajevo.

Izgradnju je potakla činjenica o postojanju željezničkog, gradskog kolodvora na trgu koji se nalazi preko puta Tržnice, oko kojega su se razvile brojne trgovine mesa i zeleni, što je doprinijelo ideji da se sagradi jedan zatvoreni objekat tržnice u koji su se trebali preseliti „svi mesari i trgovci zeleni iz Franje Josipa, Ferhadije, Ćemaluše, Kujundžiluka i Predimaret ulica, jer se prodaja mesa i zeleni u tijem ulicama od 1. novembra dalje neće više dozvoliti...“

Idejni projekat Markthalle für Sarajevo datira od 22. maja 1894. godine, izrađen je u Građevinskoj direkciji Zemaljske vlade, a nacrti izvedbenih detalja su rađeni u periodu mart-august 1895. godine. Idejni projekti nisu potpisani, neki autori (Alija Bejtić, Todor Kruševac) smatraju da izgled koji je Tržnica poprimila upućuje na rad Josipa Vancaša kao projektanta, a na nacrtima izvedbenih detalja potpisan je August Butscha.

Gradska tržnica svečano je otvorena 1. novembra 1895. godine uz prisustvo poglavara Apela, barona Kučere, rukovodstva Zemaljske vlade, kao i cijelog općinskog zastupstva. Sa urbanističkog stanovišta Tržnica je prepoznatljiv reper grada, a njena funkcija, kao jednog od snabdjevačkih centara grada, ostala je nepromijenjena od 1895. godine sve do danas.

Naziv Markt-halle (tržnica, tržna hala) je vremenom, u svakodnevnoj govornoj upotrebi prešao u naziv Markale i zadržao se do danas. Danas se tako zove dio otvorene pijace, iza objekta Tržnice. U građevinskom smislu, objekat je zanimljiv i po tome što je prvi put u Sarajevu, za izgradnju krovišta objekta, primijenjena čelična konstrukcija

Odlukom Komisije o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Gradska tržnica proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2008. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije