Mapiranje srebreničkog genocida

Radiosarajevo.ba
Mapiranje srebreničkog genocida


Srebrenički genocid kroz dokumentarnu animaciju od sedamnaest mapa je dostupan na internetu, preko stranice www.srebrenica-mappinggenocide.com.

Mapiranje genocida

Radi se animiranom, multimedijalnom spoju dokaza, izvještaja, tekstova, raznih crteža, fotografija i video zapisa koji pokazuju cijeli tok genocida, u 220 minuta. Omogućeno je preuzimanje kompletnog sadržaja, kao i pojedinačnih mapa, podijeljenim po danima prije i poslije 11. jula.

Kako je objasnila autorica projekta, Suada Kapić, projekat će se i dalje usavršavati, kako bi u konačnici bio dvojezičan sa dodatnim sadržajima.

„Ova dokumentarna animacija, koja je jedinstveni žanr koji je spoj moderne tehnologije i historije, putem ove internet stranice još je bliža mlađoj publici ne samo u BiH, Srbiji, nego u regionu i u cijelom svijetu.“, istakla je Kapićeva i najavila dostupnost stranice na engleskom od oktobra ove godine.

Namjena ovog projekta jeste da plasira ovaj model kao univerzalni edukacijski model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida, odnosno uzroke i faze po kojima se odvija.

„Kao nosiocima projekta, posebno nam je važno da činjenice o genocidu u Srebrenici dopru do što većeg broja i mladih ljudi i sigurna sam da će ova internet stranica tome umnogome doprinijeti, te da će informacije koje nudi ovaj Projekat biti predmet daljih istraživanja i naučnog rada.“, istakla je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) BiH.

Projekat su podržali Civil Rights Defenders, National Endowment for Democracy i Američka ambasada u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije