Mapirajte lokacije dostupne osobama u kolicima

Radiosarajevo.ba
Mapirajte lokacije dostupne osobama u kolicima

Wheelmap je web stranica koja ljudima sa smanjenom pokretljivošću, naročito osobama koje se kreću uz pomoć kolica, pomaže da izbjegnu prepreke u javnom prostoru.

Mapiranje lako dostupnih prilaza i javnih mjesta poput kafića, muzeja, hotela i trgovina, pomaže ovim osobama da lakše dođu do željenih sadržaja bez uobičajenih komplikacija.

Wheelmap je napravljena tako da bilo ko, iz bilo kojeg dijela svijeta, može mapirati mjesta lako dostupna za osobe sa invaliditetom, a tu su i iPhone i Android aplikacije.

 

Da bi se određene lokacije ili objekti našli na mapi, trebaju naprosto poštovati kriterij dostupnosti za invalidska kolica, a pri mapiranju treba uzeti u obzir škole, zdravstvene ustanove, javne institucije, restorane i kafiće, prodavnice i tržne centre, javni prevoz, turističke atrakcije, sportske terene i sale i općenito, svu infrastrukturu koja čini jedan grad.

Iza projekta Wheelmap stoji neprofitna njemačka organizacija Sozialhelden e.V.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije