Manje plate delegatima, više novca za studente

Radiosarajevo.ba
Manje plate delegatima, više novca za studente

Poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se predlaže da se Vijeće ministara BiH zaduži da do kraja 2013. raspiše konkurs za stipendiranje hiljadu najboljih studenata iz Bosne i Hercegovine u 2014. godini.

Predložena inicijativa bila je danas na dnevnom redu sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH koja je konstatirala da je inicijativa podnesena u skladu s Poslovnikom te je proslijedila Predstavničkom domu na razmatranje. 

Bećirović je agenciji Fena kazao da je uputio poslaničku inicijativu da se do kraja 2013. godine raspiše konkurs za finansiranje hiljadu najboljih studenata iz BiH uključujuči oba entiteta u BiH.Po njegovim riječima, glavni kriterij bi trebao biti da to budu studenti s najboljim prosjekom ocjena u cijeloj BiH. 

Dodao je da je kao model finansiranja predložio da to bude smanjenje primanja poslanika u Predstavničkom domu, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smanjenje primanje  ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, direktora agencija na državnom nivou, članova Predsjedništva BiH, kao i drugim uštedama koje je moguće u narednom periodu učiniti.

„Također, predložio sam kao model da razmislimo i o eventualnom finansiranju iz inozemstva. Dakle, postoje određene države koje su spremne da jedan takav projekt podrže. Zašto ne bismo iskoristili tu priliku, pokazali, s jedne strane, jedan visok senzibilitet i Parlamentarne skupštine BiH i državnih organa kad je riječ o mladim edukovanim kadrovima, a na kraju krajeva učinili i jedna konkretan korak u tom pogledu?“, kazao je Bećirović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije