Mami su rekli kako bi bilo najbolje da moli Boga da joj dijete umre...(VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Mami su rekli kako bi bilo najbolje da moli Boga da joj dijete umre...(VIDEO)

Zara je sedmogodišnja djevojčica koju je majka Gordana odvela iz rodne Tuzle u Ljubljanu na liječenje misleći da neće potrajati, no godinama se bore za bolje sutra odvojene od tate i starijeg brata.

Tekst preuzimamo sa portala Dnevnik.hr.

Zara, djevojčica kojoj doktori nisu davali nikakve šanse. Za koju su tvrdili da će, ako i poživi, cijeli život biti biljka. Dijete bez budućnosti.

Rođena u 28. sedmici trudnoće sa svega 820 grama, brojnim komplikacijama među kojima i cerebralnom paralizom. Mami Gordani su rekli da bi bilo najbolje da moli Boga da umre. Rečenica koju ni jedan roditelj ne želi čuti, s kojom se nikada ne može pomiriti.

I dok se njena djevojčica borila za život, ona je osjećala krivnju. U inkubatoru je bila 67 dana, prošla tri operacije, osam mjeseci ležala s nogama u gipsu. Sve to vrijeme mama nije gubila vjeru. Iz rodne su Tuzle otišle u Ljubljanu na liječenje, za boljim uvjetima. Tata i stariji brat ostali su u Tuzli.

Danas Zara ima sedam godina i krenula je u prvi razred. Dok ostali prvačići uče prva slova i brojke, ona uči samostalno se dizati i kontrolisati pokrete. Uporna i hrabra, svaki dan ide na radne i fizikalne terapije i polako napreduje. No i dalje svaki dan mamu pita kada će prohodati. 

"Rekla je: 'Mama, ti si kriva što Zara ne hoda. Bez emocija. Trudim se bez emocija jer, ja nemam vremena za emocije", pokušavajući sakriti suze kaže mama Gordana.

U Sloveniji još ne mogu dobiti stalni boravak, nemaju osiguranje, žive u podstanarskom stanu, ona ne radi. Sami plaćaju rehabilitaciju i sve terapije potrebne za Zaru. Na mjesec im je za život potrebno barem 1500 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije