'Maloljetničku delikvenciju rješavati pojedinačno'

Radiosarajevo.ba
'Maloljetničku delikvenciju rješavati pojedinačno'

Kriminologinja u MUP-u Kantona Sarajevo dr Hana Korać, na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom za period do 2015. godine, u izjavi za Fenu izrazila je očekivanje da će Akcioni plan doprinijeti konkretizaciji aktivnosti koje treba poduzeti s ciljem smanjenja maloljetničkog prestupništva.

"S obzirom da je državna Strategija za borbu protiv maloljetničkog prestupništva bila predviđena za period od 2008. do 2010. godine nužna je izrada ovog akcionog plana, u kojoj je učestvovalo šest ministarstava i njihove prateće institucije. Također, obavljene su konsultacije sa organizacijama civilnog društva", istakla je Korać.

Tako bi se u skladu sa rezultatima koje ovaj Akcioni plan bude pokazao na terenu trebalo pristupiti i izradi strategije za borbu protiv maloljetničkog prestupništva za period 2015. – 2020. godina.

Vrijeme implementacije Akcionog plana je dvije godine.

"Predložena je obaveza da Kantonalna vlada, odnosno radna grupa koja će pratiti implementaciju akcionog plana svakih šest mjeseci podnosi izvještaje, a bar jednom godišnje da se izvještava Skupština Kantona Sarajevo, koja je jedina nadležna da radi monitoring. To je novina i vidjet će se da li se ozbiljno pristupa implementaciji ili ne", kazala je Korać.

U Kantonu Sarajevo, navodi, nije veliki procent maloljetnih prestupnika - do 100 osoba u kaznenoj evidenciji.

Dosadašnji problem s maloljetnim prestupnicima u Kantonu Sarajevo pa i u BiH, vidi u tome što se on rješava po "šabloniziranom pristupu, pri čemu se institucije ne bave pojedinačnim slučajevima maloljetnih prestupnika".

Akcioni plan podrazumijeva da se na nivou općina formiraju savjeti bezbjednosti koji bi na terenu utvrdili sve ono što bi tokom implementacije trebalo popraviti.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac nada se da će ovaj plan doprinijeti povećanje bezbjednosti na području Kantonu Sarajevo i da će današnja javna rasprava dati odgovore na mnoga pitanja, odnosno sugestije koje će se s ciljem poboljšanja teksta Nacrta akcionog plana prihvatiti.

Svoje prijedloge na javnoj raspravi predstavit će resorna kantonalna ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, kulturu i sport, zdravstvo, unutrašnje poslove, pravdu i upravu, te za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije