Maloljetničko prijestupništvo u KS: Statistika

Radiosarajevo.ba
Maloljetničko prijestupništvo u KS: Statistika

Na području Kantona Sarajevo u toku 2010. registrirano je 427 krivičnih djela koja su počinile maloljetne osobe. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova KS-a (MUPKS), za izvršenje spomenutih krivičnih djela prijavljen 161 maloljetnik, prenosi Fena.

U poređenju s 2009. godinom, broj maloljetnih izvršilaca u 2010. smanjen je za 38,5%, a broj krivičnih djela koja su izvršili smanjen je za 25,6%.

Kada su u pitanju maloljetni prijestupnici, u 2010. u odnosu na prethodnu značajno je smanjen broj krivičnih djela protiv života i tijela (za 19 ili 54,3%).

Međutim, alarmantan je podatak o tome da su maloljetne osobe nerijetko u posjedu vatrenog oružja, tako da su službenici policije u protekloj godini podnijeli službene izvještaje protiv triju maloljetnika zbog posjedovanja i upotrebe automatske puške, protiv dvaju zbog posjedovanja i upotrebe pištolja i protiv jednog zbog posjedovanja ručne bombe.

Maloljetne osobe su u toku 2010. prijavljene za izvršenje 16 krivičnih djela iz oblasti protiv života i tijela, od čega se jedno odnosi na pokušaj ubistva, devet na tešku tjelesnu povredu, pet laku tjelesnu povredu, te jedno na  sudjelovanje u tuči i 13 na nasilničko ponašanje, odnosno dva krivična djela - napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Među prijavljenim maloljetnim izvršiocima, 19 su djeca do 14 godina, 76 je između 14 i 16 godina, a 66 su dobi između 16 i 18 godina.

Od ukupnog broja maloljetnih prijestupnika, 71 ili 44% su povratnici u izvršenju krivičnih djela. U strukturi krivičnih djela koja su izvršili maloljetnici  najbrojnija su protiv imovine (81%), a radi se  o 346 takvih krivičnih djela među kojima je najveći broj teških krađa (160 ili 46,2%), razbojništava (70 ili 20,2%) i “drskih” krađa (45 ili 10,5%), prenijela je Fena.

Predstavljen spomenik posvećen Denisu Mrnjavcu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije