Mali koraci za bolju budućnost Roma

Radiosarajevo.ba
Mali koraci za bolju budućnost Roma


Edukativna i promotivna konferencija Mali koraci za bolju budućnost održana je danas u Sarajevu u organizaciji Care Internationala i u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i romskom organizacijom Euro Rom iz Tuzle.

Konferencija predstavlja završnu aktivnost projekta Podrška implementaciji nacionalnih akcionih planova za uključenje Roma, koji se u protekle dvije godine realizirao na području cijele BiH uz finansijsku podršku Europske komisije.

Kako je Feni kazao projekt menadžer Care Internationala Ševko Bajić, učesnici skupa, njih 50-ak, među kojima su predstavnici centara za socijalni rad i romskih nevladinih organizacija, razgovarali su o Zakonu o slobodi pristupa informacijama, upravljanju projektima, izgradnji prepoznatljivog imidža i izvještavanju za donatore.

Na konferenciji su prezentirani rezultati spomenutog projekta i neki od koraka za konkretno rješavanje problema Roma u BiH.

''Kroz projekt smo uspjeli zaposliti šest Roma-Romkinja na poziciji koordinatora za Rome i promovirati ideju zapošljavanja Roma. Podijelili smo osam malih grantova ukupne vrijednosti oko 40.000 KM, te smo uspjeli mobilizirati općine da i one daju sredstava, tako da je na kraju osam naselja dobilo put i rasvjetu'', kazao je Bajić.

Prema nezvaničnim podacima, u BiH živi oko 80-100 hiljada Roma i Romkinja. Većina nema nikakva primanja i više od polovine živi u neuslovnim stambenim objektima.

Također, više od polovine romske populacije nema nikakvo obrazovanje i nema pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije