Majski snijeg uništio 2847 stabala u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Majski snijeg uništio 2847 stabala u Sarajevu
/ Foto: Park d.o.o.


Snijeg koji je pao 14. maja u Sarajevu izazvao je ogromne štete na zelenilu, stablima drveća, ukrasnom grmlju i sezonskom cvijeću.

Procijenjena šteta sa sanacijom iznosi 700.000 KM.

Iz preduzeća Park saopštili su da su, po njihovim rezultatima sa terena u šest sarajevskih općina, veća i manja oštećenja, u smislu lomljenja grana, dijela ili cijelih krošnji, zabilježena su na čak 2847 stabala. Također je saopšteno da je potrebno u potpunosti ukloniti 31 odraslo stablo. Po njihovim proračunima potrebno je zasaditi 103 nova stabla.

Oštećeno je ukupno 187 sadnica ukrasnog grmlja, a na 640 kvadrata potrebno je izvršiti zamjenu i sadnju novih sadilica sezonskog cvijeća, saopšteno je iz preduzeća Park.

Navjeći broj oštećenih stabala je u općini Novo Sarajevo (1100), a najviše štete snijeg je nanio drveću u Vilsonovom šetalištu gdje je stradalo 214 stabala.

U općini Ilidža oštećeno je 766 stabala, a samo u Velikoj aleji oštećeno je 436 stabala. 

Snijeg je u Novom Gradu oštetio ukupno 485 stabala. U općinama Stari Grad i Centar stradalo je 405 stabala.

Iz preduzeća Park su saopštili da je cjelokupan dokument Popisa šteta s prijedlogom sanacije istih upućen nadležnim institucijama na uvid, kako bi se iznašla zajedniča rješenja u prevazilaženju novonastale situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije