Magnificat - laureat nagrade Sound of Mess

Radiosarajevo.ba
Magnificat - laureat nagrade Sound of Mess

Preko 4.000 minuta trajale su ukupno 33 teatarske predstave, koje su ušle u konkurenciju za jednu od 15 nagrada u različitim kategorijama u sklopu 52. Internacionalnog festivala Mess. Proglašenje pobjednika među predstavama, glumcima i redatlejima koji su došli iz preko 20 zemalja, održano je u Sarajevu u ranim jutarnjim satima 8. oktobra.

Goebbels, Castellucci i Mundruczo :  Zasluženo najbolji
Žiri Festivala Mess ove godine radio je u sastavu: Jean-Pierre Thibaudat, predsjednik, te članovi Branko Cvejić i Amila Ramović.  Pored ovoga, predstave je ocjenjivao i žiri Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara (IATC) u sastavu: Michel Vaïs, (Kanada), Savas Patsalidis, (Grčka) i Jelena Gajević-Perišić (BiH)

Sveukupni pobjednik ovogodišnjeg festivala, nosilac nagrade Grand Prix – Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini je veličanstvena predstava Max Black, kompozitora i redatelja Heinera Goebbelsa, u maestralnoj izvedbi Andréa Wilmsa, izvedena zadnjeg dana festivala pred prepunom dvoranom narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Poznati talijanski redatelj  Romeo Castellucci, za svoju veliku predstavu O pojmu lica, po pitanju Sina Božijeg nagrađen je Zlatnim lovorovim vijencem za najboljeg reditelja

Prema odluci žirija Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara (IATC) najbolja predstava je Teško je biti bog, Kornela Mundrucza

Žiri Radio Sarajeva u sastavu: Mladen Ovadija, dramaturg, docent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Tamara Zablocki, novinarka portala Radiosarajevo.ba i Vesna Andree Zaimović, muzikologinja, izvršna urednica portala Radiosarajevo.ba dodijelili su nagradu Sound of Mess autorici Marti Górnickoj i Horu žena Zbigniew Raszewski Theater Instituta, za predstavu Magnificat sa sljedećim obrazloženjem: Magnificat obnavlja vjeru u moć zvučnog i tjelesnog gesta u pozorištu. Nove Bakhantkinje ženskog hora kroz šapat, disanje, siktanje, pjevanje, viku i zvuke izvan spektra i uobičajenog vokalnog izraza, te kroz pokret koji čas objedinjuje, a čas rasipa liniju hora,  ubjedljivo izražavaju svoj bijes zbog zatočenja u sliku bezgrešne Bogorodice, simbola poljske državne religioznosti. Marta Górnicka nije samo voditeljica hora, ona je i prva plesačica ovog uprizorenja, te šamanka  koja obnavlja horsko pozorište. Zvuk koji je ova predstava kreirala iskonsko je ljudski, bez upotrebe instrumenata, ozvučenja ili rekvizita, te samim time akcentira dimenziju ljudskog glasa i pokreta.

RadioSarajevo, kao dugogodišnji medijski partner Festivala Mess, od 2009. godine dodjeljuje nagradu Sound of Mess za najbolji zvuk i muziku u predstavi.

Radi o jedinoj nagradi za teatarski zvuk u široj regiji, stoga posebno ističemo da je ove godine nagrada Sound of Mess (koju predstavlja umjetnički rad 'Ptica' akademskog kipara Fikreta Libovca) otišla u ruke Marti  Gornickoj, dirigentici Hora žena i redateljici predstave Magnificat, u produkciji Zbigniew Raszewski Theatre Instituta.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje
Ivana Roščić, Mrzim istinu 
Jovo Maksić, Bunar


Zlatni lovorov vijenac za najbolji tekst u selekciji Balkan (Con)Text
Ivor Martinić, Moj sin samo malo sporije hoda


Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji World MESS
Villa + Govor, Guillermo Calderon


Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Mittel Europa
Mrzim istinu, Oliver Frljić


Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Future MESS
Magnificat, Marta Gornicka


Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Children MESS
Vještice, SARTR/André Malraux/Agencija Diwan


Nagrada Jurislav Korenić za najboljeg mladog/u reditelja/icu
Jiři Adamek, Evropljani


Nagradu Rejhan Demirdžić za najboljeg/u mladog/u glumcu/glumici  
glumice predstave Villa+Govor - Francisca Lewin, Macarena Zamudio, Carla Romero

Specijalna priznanja

Glavni žiri dodijelio je i specijalno priznanje za predstavu Teško je biti bog, Kornela Mundrucza. 

Žiri Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara (IATC) specijalno priznanje dodijelio je predstavu Vila (koja je dio cjeline Vila+Govor) Guilerma Calderona 

Žiri nagrade Sound of Mess dodijelio je specijalno priznanje za predstavu Krvna košulja Bekima Lumija, Loja Laboratory Theatra  iz Prištine. 

Ostale nagrade medijskih pokrovitelja

Nagrade koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS: 
•    Oslobođenje – Zlatna maska – Kost, Virgilio Sieni, Compagnia Virgilio Sieni
•    Magazin Dani – Hrabri Novi Svijet – Magnificat, Marta Gornicka, Zbigniew Raszewski Theatre Institute
•    Nagrada Luka Pavlović učesnika MESS Foruma i anketiranih kritičara i novinara Festivala MESS dodijeljena je predstavi Teško je biti bog, Kornela Mundrucza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije