Mađarska: Uzbuna zbog smoga

Radiosarajevo.ba
Mađarska: Uzbuna zbog smoga

Uzbuna zbog smoga objavljena je u sjeveroistočnom mađarskom gradu Miskolc, dok je upozorenje u vezi smoga na snazi u Budimpešti, jer je u zraku visoka koncentracija čestica, rečeno je u kabinetu gradonačelnika.

- Gradonačelnik Miskolca, Akos Kriza, objavio je uzbunu u utorak nakon što je dnevna količina čestica aktivirala nivoe uzbune na dvije stanice za monitoring dva dana zaredom u gradu, rekao je portparol za odnose s javnošću Timea Dobos, javlja mađarska novinska agencija MTI.

Gradonačelnik je zamolio vozače da smanje korištenje automobila i stanovništvo upozorio da kontrolisano koristi ugalj, drvo i ulje za grijanje. Meteorološka služba predviđa da će vjetrovi raspršiti čestice do petka.

U Budimpešti je i dalje na snazi uzbuna zbog smoga koju je izdao gradonačelnik Isztvan Tarlos u ponedjeljak, jer se koncentracija čestica i dalje nije smanjila.

Tarlos se zahvalio stanovništvu koje se odlučilo za javni prevoz i industrijskim objektima koji su dobrovoljno smanjili potrošnju i zamolio ih da tako nastave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije