Mađarska će dodijeliti 50 stipendija za studente iz BiH, prijave do marta

Radiosarajevo.ba
Mađarska će dodijeliti 50 stipendija za studente iz BiH, prijave do marta

Ministar za kulturu Mađarske Hoppal Peter predvodio je delegaciju ove zemlje koja je jučer održala sastanak u Ministarstvu za civilne poslove Bosne i Hercegovine.

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudske resurse Mađarske, grada Pečuha i ambasade Mađarske u BiH konstatirano je da postoje velike mogućnosti za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja

U razgovoru su naglašeni su dobri bilateralni odnosi dvije zemlje i istaknuta sveobuhvatna podrška koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini, posebno u procesu evropskih integracija.

Mađarski ministar za kulturu rekao je da Program obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva za civilne poslove Bosne i Hercegovine i Ministarstva za ljudske resurse Mađarske za period 2014. - 2016. godina predstavlja dobar okvir za saradnju i da su u okviru njega ostvareni dobri rezultati. 

Podsjetio je da je u okviru tog Programa mađarska strana ponudila godišnje stipendije za 50 bosanskohercegovačkih studenata da nastave studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku, a rok za prijave za narednu akademsku godinu otvoren je do marta.

Predstavnici Ministarstva za civilne poslove BiH podsjetili su da Program saradnje ističe u decembru ove godine. Sekretar Ministarstva Zlatko Horvat izrazio je spremnost Ministarstva za civilne poslove da se plan saradnje produži na period 2017. - 2019. godina, što je ujedno prilika za nastavak daljeg razvijanja uspješne bilateralne saradnje na konkretnim projektima.

Razgovarano je i o mogućnostima za pokretanje zajedničkih projekata na bilateralnoj osnovi usmjerenih na ispunjavanje obaveza koje stoje pred nama u oblasti obrazovanja i obuke. U tom smislu BiH je posebno zainteresirana za harmonizaciju kvalifikacionog okvira sa Evropskim kvalifikacionim okvirom.

U razgovoru je istaknuta spremnost i za druge oblike saradnje, posebno u oblasti kulture, kroz nastupe umjetnika iz dvije zemlje na festivalima, razmjenu iskustava o upravljanju i finansiranju u oblasti kulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije