Luksuz bez kojeg ne mogu Toplane: Auto od skoro 90 hiljada KM

Radiosarajevo.ba
Luksuz bez kojeg ne mogu Toplane: Auto od skoro 90 hiljada KM

Građani Sarajeva svake godine sa strepnjom dočekuju zimu i pitanjem: da li će biti grijanja tokom cijele zimske sezone?

Strepnja Sarajlija dolazi od činjenice da je Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane, koje snabdjeva više od 53.000 korisnika u Kantonu toplotnom energijom, dužno Sarajevogasu 79.898.415 KM*.

No, unatoč činjenici da ovo preduzeće grca u dugovima, u kompaniji, ipak, neracionalno troše pare. Umjesto da, recimo, sredstva usmjere na vraćanje dugovanja Sarajevogasu, ovo kantonalno preduzeće odlučilo je prošle godine da im je potrebno vozilo. I to ne bilo kakvo..

Prema tenderskoj dokumentaciji koju posjeduje portal Radiosarajevo.ba, Toplane su u oktobru prošle godine raspisale tender za nabavku putničkog automobila čija je procijenjena vrijednost 75.000 KM, i to bez PDV-a.

Ukupna cijena ovog vozila koje, pritom, mora biti plave boje i čiji mjenjač mora biti automatski, s PDV-om iznosi 87.750 KM...


Klik na fotografiju za uvečanje

Taj automobil, osim navedenog, još mora imati: Tvornički radio CD+MP 3 izmjenjivač zvuka i minimalno osam zvučnika, grijanje prednjih i zadnjih sjedišta, automatski adaptivna Bi-Xenon dnevna svjetla sa pranjem glavnih svjetala, te kameru za parkiranje u rikverc.

Automobil koje naručuje ovo kantonalno preduzeće mora imati i tvornički navigacioni uređaj sa HDD minimalnog kapaciteta 20 GB, kao i putni računar sa višestrukim prikazom informacija.

Tu su još i grijanje mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla, lakometalni naplatci minimalno 17 inča…

U istom periodu kada je KJKP Toplane objavilo tender za novi automobil, dugovanje prema Sarajevogasu je bilo 66.704.525 miliona KM.

Posebno je interesantno da je u tom trenutku na čelu Toplana bio današnji premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, koji je i potpisao tendersku dokumentaciju. Isti Zeljković koji je prije nekoliko dana kazao:

"Čak ni agresori za vrijeme rata nisu radili ono što se sada radi. Isključiti struju, isključiti vodu, gas, po meni je ravno terorističkom činu!"

Automobil je kupljen

Na naš upit preduzeću Toplane o nabavci automobila, dobili smo potvrdan odgovor. "KJKP Toplane d.o.o su 2012. godine pokrenule i provele postupak nabavke i kupile putničko vozilo Passat u okviru procijenjene vrijednosti. Vozilo je nabavljeno za službene potrebe preduzeća", potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Hoće reći, automobil čija cijena iznosi više od 80.000 KM je kupljen ...

Premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića smo danima pokušavali kontaktirati, međutim na naše pozive nije odgovarao.

I dok Vlada Kantona Sarajevo pregovara oko toga da li bi trebalo donijeti odluku o poskupljenju grijanja, za čiju subvenciju nemaju novca, Toplane neracionalno troše novac i izdaju tendere za kupovinu luksuznog vozila.

*podaci o dugovanjima su iz 30. septembra 2012. i 2013. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije