Loši uvjeti u bh. bolnicama muče pacijente

Radiosarajevo.ba
Loši uvjeti u bh. bolnicama muče pacijente

Zdravstvo u Bosni i Hercegovini je u velikim  problemima. Loši su uvjeti u većini bolnica u bh. entitetu Republika Srpska, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, piše Aljazeera.net.

Često nedostaju lijekovi - što utječe na liječenje pacijenata, posebno onih koji su oboljeli od rijetkih bolesti.

Borislav Đurić boluje od hemofilije - poremećaja zgrušavanja krvi koji može da izazove i invaliditet.

Ranije je iz rodnog Mrkonjić Grada morao na terapije u banjalučki Klinički centar. Lijekove je plaćao preko 1.500 eura mjesečno.

Veliki dugovi

Sada terapiju ima u Mrkonjiću, a troškove snosi entitetski Fond zdravstvenog osiguranja.

"Ja, zbog nedostatka tih lijekova, sam morao da prodam kuću, da se zadužim kod prijatelja, kod banaka. I dan-danas imam veliki dio tih dugovanja, jer ti lijekovi su na pozitivnoj listi tek negdje od 2007. godine", kaže Đurić.

Međutim, problema i dalje ima. Zato je Đurić osnovao Udruženje oboljelih od rijetkih bolesti BiH. Tim pacijentima često je potrebno bolničko liječenje i skupe terapije.

Mnoge bolnice nemaju prilaz za osobe sa invaliditetom, a ni higijenski uslovi nisu najbolji, priča Đurić.

"Zamislite Klinički centar, koji nema prilagođeno kupatilo za invalide. Gušite se u tom nekom smradu, bakterijama. Ne smijete otvoriti prozor zato što to može naškoditi pacijentima. Ako imaju neko teško oboljenje, stvori se propuh i onda se lako prehlade, pošto su to teške bolesti i mnogi od njih primaju citostatike, ako govorimo o najtežim oboljenjima", kaže on.

"U entitetskom Ministarstvu zdravlja priznaju da ima problema. Kažu da rad zdravstvenih ustanova najviše opterećuju dugovi - za porez, doprinose, vodu, struju, grijanje, ali i lijekove", javila je Smiljanić.

Zbog toga ministar organizuje sastanke sa direktorima bolnica. Svako od njih dužan je da uvede uštede, gdje god je moguće.

U Ministarstvu procjenjuju da je u posljednjih pet godina dug za lijekove, tačnije prekoračenje budžeta, premašio 42 miliona eura. Radi uštede, bit će formirana nova pozitivna lista lijekova.

Osnovni standardi

"Na ovakav način koncipirana je lista gdje su isključivo generički lijekovi i referentna cijena lijekova i stvorila neke uštede oko 23 miliona maraka, ovako kako se to računarski pokazalo kad smo ovu listu primijenili na prošlu godinu", kaže entitetski ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Više na listi neće biti naziv lijeka, već hemijski sastav. Stanić smatra da će se tako smanjiti i utjecaj farmaceutskih kompanija.

Početkom jula, nova lista trebalo bi da stupi na snagu. Ipak, Borislav kaže da se plaši svih tih mjera. Smatra da ni sada mnoge bolnice ne zadovoljavaju osnovne standarde zdravstvene zaštite, te da bi uštede mogle dodatno da pogoršaju stanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije