Ljubav po mjestu boravka: Koliko koštaju usluge matičara u sarajevskim općinama

Radiosarajevo.ba
Ljubav po mjestu boravka: Koliko koštaju usluge matičara u sarajevskim općinama

Većina bračnih parova kaže da je dan vjenčanja jedan od najljepših u životu, koji se vječno pamti.

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Portal Radiosarajevo.ba je u nekoliko tekstova istraživao šta vam je to sve potrebno za vjenčanje u glavnom gradu BiH, i ono u ovom današnjem vremenu vjerovatno najbitnije - Koliko to sve košta?

Ima li ljubav cijenu: Koliko košta vjenčanje u Sarajevu?

Vesna Topalović, matičarka: Ratna vjenčanja su mi jedna od najvećih uspomena

Šerijatsko vjenčanje u Sarajevu: Cijena, prednosti i obaveze

Voda može biti magična: Fascinantna mjesta za vjenčanje (FOTO)

Stoga smo odlučili istražiti još jednu korisnu informaciju - Koliko košta sklapanje braka u sarajevskim općinama? Poslali smo upit svakoj od njih i većinu odgovora smo dobili.

Općina Stari Grad

Sklapanje braka u redovnom terminu (srijeda i subota) od 8 do 16 sati u zgradi Općine Stari Grad vrši se bez naknade, dok se sklapanje braka u vanrednim terminima u zgradi Općine (ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 8 do 18 sati), naplaćuje 100 KM, srijedom i subotom od 16 do 18 sati također 100 KM.

Sklapanje braka izvan zgrade Općine po zahtjevu (ugostiteljski objekt, restoran, vlastiti stan i drugi slični objekti) košta 500 KM, i to od 8 do 18 sati, dok je od 18 do 19 sati cijena 700 KM. Brak se može sklopiti i neradnim danima (nedjeljom i praznicima) i to također košta 700 KM. 

Ukoliko se radi o stranim državljanima, cijena je 700 KM.

Općina Centar

Vjenčanje unutar zgrade Općine Centar, srijedom i subotom, u radnom vremenu je besplatno.

Ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u zgradi Općine vjenčanje košta 70 maraka. 

Odlazak matičara na teren na području općine Centar košta 300 maraka. Mogućnost odlaska matičara na teren  van područja općine Centar ne postoji jer svaka općina ima svog matičara. 

Općina Novo Sarajevo

U sarajevskoj općini Novo Sarajevo, visina troškova za posebne usluge obavljanja vjenčanja regulirana je Pravilnikom o naknadama za obavljanje vjenčanja u Službi za poslove opće uprave i Mjesne zajednice: 

Zaključenje braka subotom u Sali za vjenčanja Općine Novo Sarajevo u terminu od osam do 16 sati - bez naknade. Zaključenje braka srijedom u Sali u terminu od osam do 16 sati - bez naknade  

Zaključenje braka utorkom, četvrtkom i petkom u Sali u terminu od osam do 16 sati 200 KM.

Zaključenje braka izvan sale za vjenčanja po posebnom zahtjevu (ugostiteljski objekat ili drugi javni objekat) na području Općine Novo Sarajevo samo subotom u terminu od 16,30 – 18 sati 400 KM. Zaključenje braka po opunomoćeniku 200 KM 

Zaključenje braka bolesnih, invalidnih, nepokretnih lica kao i RVI (samo u kući – opravdan razlog zbog bolesti ili nepokretnosti) - bez naknade.

Općina Novi Grad

Prema pravilniku o naknadama za posebne usluge izvršene u Službi za opću upravu Općine Novi Grad Sarajevo vjenčanje u redovnom terminu (svakim radnim danom od 8 do 16 sati i subotom do 18 sati košta 10 KM.

Sklapanje braka izvan redovnog termina (radnim danom poslije 16 sati, a subotom poslije 18 sati) košta 70 KM.

Vjenčanje izvan prostorija Općine Novi Grad košta 300 KM, s tim da se objekat u kojem se obavlja vjenčanje nalazi na području općine Novi Grad Sarajevo.

Sklapanje braka nedjeljom i državnim praznikom iznosi 400 KM.

Ukoliko su oba supružnika stranci, sklapanje braka košta 200 KM, a kada je jedan bračni partner zastupan po punomoćniku sklapanje braka iznosi 50 KM.

Općina Ilidža

Redovni termini za sklapanje braka u službenim prostorijama Općine Ilidža su srijedom i subotom, kada je zaključenje braka besplatno.

Ukoliko budući bračni partneri žele da se brak zaljuči u službenim prostorijama izvan navedenih termina, mogu to zahtijevati isključivo u radne dane u vremenu od 13 do 18 sati uz plaćanje naknade u iznosu od 100 KM.

Kada se sklapanje braka odobri izvan službene prostorije, na mjestima kao što su hoteli i restorani, budući bračni partneri su dužni platiti naknadu u iznosu od 400 KM, s tim da se sklapanje braka vrši svakog dana u vremenu od 10 do 19 sati.

Općina Vogošća

Vjenčanja koja se vrše unutar zgrade Općine Vogošća: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom koštaju 50 KM.

Vjenčanja koja se obavljaju unutar zgrade Općine srijedom i subotom su besplatna. 

Usluge matičara za vjenčanja koja se obavljaju van zgrade Općine koštaju 200 KM.

Općina Ilijaš

Vjenčanje se u zgradi Općine Ilijaš za vrijeme radnih dana, u periodu od osam do 16 sati ne naplaćuje.

Van radnog vremena i vikendom, vjenčanje u zgradi Općine Ilijaš kosta 50 KM.

Izlazak matičara na teren - na teritoriji Općine Ilijaš košta 100 KM.

Općina Hadžići

Shodno Pravilniku o naknadama za posebne usluge u Općinskoj službi  za opću upravu i zajedničke poslove Općine Hadžići u toku radnog dana vjenčanje košta 10 KM, subotom 60 KM, a nedjeljom 200 KM. 

Izlazak matičara na teren košta 250 KM i može biti samo na području općine Hadžići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije