Ljetna bašta u parku potpuno legalna

Radiosarajevo.ba
Ljetna bašta u parku potpuno legalna


Nakon negativnih reakcija građana na postavljanj ljetne bašte u ulici Ćurčiluk mali, među kojima su pojedinci dovodili u pitanje legalnost postavljanja iste, i fotografije koju nam je poslao naš čitalac, kontaktirali smo Općinu Stari Grad gdje su nam rekli da je objekat postavljen legalno.

Javni oglas za dodjelu lokacija za privremeno korištenje javnih površina za postavljanje slobodnostojećih otvorenih bašti na području Općine za 2012. raspisan je 26. marta ove godine.

Park na raskrižju ulica Ćurčiluk mali i Zelenih beretki, dodijeljen je firmi Creative concepts d.o.o. Sarajevo na privremeno korištenje, za postavljanje otvorene slobodnostojeće ljetne bašte, rečeno nam je u Općini Stari Grad.

Ipak, izostao je odgovor zašto se ovaj, jedan od rijetkih parkova u Općini, našao u Javnom oglasu za dodjelu lokacija za postavljanje ljetnih bašti.

Zarada oko 4700 KM

Služba za urbanizam Općine Stari Grad izdala je  urbanističku i građevinsku dozvolu za korištenje ove lokacije od 10. jula do 15. oktobra.

Kako nam je rečeno naknada za postavljanje slobodnostojećih otvorenih bašti za I zonu, kojoj pripada i pomenuta lokacija, iznosi 30 KM po kvadratnom metru mjesečno. To znači da će Općina na konto ove ljetne bašte zaraditi oko 4700 KM.

Odgovor na pitanje, da li će taj novac biti utrošen u obnovu parka, nismo dobili. 

Građani zabrinuti

Građani općine Stari Grad zabrinuti su pretvaranjem malog parka na Baščaršiji u ljetnu baštu. Oni smatraju da je postavljanjem ljetne bašte potpuno uništen dio parkovske površine, čime je park u potpunosti izgubio svoju funkciju.

Građani ove općine uputili su pismo načelniku Općine Stari Grad, ali i predsjedavajućem Općinskog vijeća, tražeći da da ovaj problem bude jedna od tačaka dnevnog reda sjednice.

Park je od ranije bio zapušten, a prema pisanju Oslobođenja mještani iz ulice u kojima se nalazi park, spremni su preuzeti dugotrajno održavanje parka nasadima po najvišim hortikulturnim standardima kako bi on postao ponos njihove općine i jedini javni park koji vlastitim sredstvima i radom održavaju stanovnici Sarajeva

"Iznenadila nas je Općina Stari Grad, koja je dopustila da naš park pretvore u ljetnu baštu. Uslijed ratnih dešavanja na mjestu ovog parka nalazila se kuća koja je devastirana. Obećano nam je da ćemo imati park, no očito su to obećanje zaboravili", rekao je za prošlosedmično izdanje Oslobođenja jedan od mještana Ulice Ćurčiluk mali Sead Skejović.

Mještani su svjesni da je u postavljanje ljetne bašte uloženo mnogo novca, te da je u situacijama kada se dobije dozvola za ovako nešto teško bilo šta promijeniti. Ipak, kako kažu, ne žele da se ovaj trend nastavi.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije