Ljepota različitosti: Zajedničkim radom prikazana multikulturalna sredina (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ljepota različitosti: Zajedničkim radom prikazana multikulturalna sredina (FOTO)
/ FOTO: Esrebrenica.ba

U Srebrenici je danas održana kulturno-zabavna manifestacija Ljepota različitosti koja je prikazala ljepšu stranu kulture i građana Srebrenice koje se ogleda u zajedništvu različitosti.

Jedna od kvalitetnijih manifestacija u našem gradu održala se danas gdje je prikazana kulturna ponuda Srebrenice kao i suživot u multikulturalnom društvu čime se želi poboljšati kohezija zajednice kao i dijalog i osjećaj pripadnosti u podijeljenoj zajednici kakva je opština Srebrenica.

Tekst objavljen u rubrici 'Šta drugi pišu' preuzimamo s portala Esrebrenica.ba.

“Ovom prilikom izražavam vjeru i nadu da radeći zajedno možemo izgraditi jednu novu Srebrenicu, Srebrenicu mira, tolerancije, suživota i prosperiteta koja će biti okosnica regionalnog razvoja i privlačenja za investicije”, rekao je u obraćanju prisutnima Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

U svom obraćanju, ambasador Johnathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH istako je da Srebrenica ima pažnju i podršku OSCE-a i dodao da je zadovoljan zalaganjem načelnika i zamjenicom načelnika Opštine Srebrenica, da vode sve stanovnike ove opštine, promovišu razumijevanje i toleranciju.

Mladi nisu samo budućnost, oni su i sadašnjost i imaju značajnu ulogu, ne samo za deset ili petnaest godina nego baš sad”, rekao je Moore.

Uključivanje svih obrazovnih i pedagoških institucija, organizacija i javnih institucija pomoglo je da današnja manifestacija bude pravi prikaz kulturne ponude Srebrenice.

Prva osnovna škola Srebrenica i Likovna sekcja ove škole priredili su izložbu, postavku Srebrenica kroz vijekove u kojoj se, kroz umjetnički rad učenika, slikanje i odijevanje, mogao vidjeti istorijskih pregled Srebrenice kao i značajne pojedinosti koje ovaj kraj vežu sa drugim državama, kroz istoriju.

Svoj doprinos u ovoj manifestaciju dali su i učenici Srednjoškolskog centra Srebrenica kroz nekoliko aktivnosti, najzanimljivija je bila ritmička sekcija koja je sve prisutne oduševila izvođenjem pjesama kao i talentom izvođača ali i pregled istorije Srebrenice.

KUD Vaso Jovanović Srebrenica predstavio se sa tri igre a Dječiji hor Superar je takođe nastupio i predstavio svoj rad.

Najviše aplauza dobila su djeca iz Dječijeg vrtića Poletarac kao i odjeljenja iz Potočara koji su na ovoj manifestaciji izveli nekoliko zanimljivih plesova, recitacija i pjesmica.

“Današnji festival kulture u Srebrenici protekao je u najboljem redu. Vidjeli smo ono što se zove ljepota različitosti na djelu, vidjeli smo  kulturne sadržaje koji smo mi kao zemlja, kao svaka lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini puni, samo je bilo pitanje kako ih formulisati, kako ih prikazati drugima”, rekla je Danica Pelemiš-Subotić, službenica za odnose sa javnošću OSCE-a kancelarije u Tuzli.

Današnjoj kulturnoj manifestaciji odazvale su se mnoge ambasade, predstavnici međunarodne zajednica, organizacija ali i veliki broji učenika i građana Srebrenice.

Kancelarija OSCE-a u Srebrenici uz finansijsku podršku Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini realizuje projekat Podrška kulturnoj strategiji u Srebrenici i razvoj lokalnih kulturnih politika  koji traje do kraja godine gdje će se uraditi analiza projekta i razmotriti potreba za sličnim projektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije