Likovni umjetnici apeliraju: Ne izbacujte Anu Kovač i Nesima Tahirovića na ulicu

Radiosarajevo.ba
Likovni umjetnici apeliraju: Ne izbacujte Anu Kovač i Nesima Tahirovića na ulicu

Povodom izbacivanja radova likovnog umjetnika Nesima Tahirovića iz ateljea koji mu je prije osam godina ustupio Univerzitetsko-klinički centar Tuzla i izbacivanja kiparke Ane Kovač iz porodičnog stana u kome živi već 60 godina, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera ULUPUBIH upućuje apel javnosti, odgovornim u oblasti kulture i umjetnosti i kolegama umjetnicima da dignu glas protiv politike destrukcije likovne umjetnosti u BiH, odnosno umjetnosti uopšte, saopćeno je danas iz ovog udruženja.

Apelujemo na sve one koji imaju sredstva, odgovornost i mehanizme da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se sačuvalo dostojanstvo umjetnika i da se omogući onaj neophodni minimum za stvaranje, a umjetnici će to znati da vrate višestruko. 

Apelujemo na nadležne u Tuzli da Nesimu Tahiroviću hitno pronađu zamjenski prostor za rad, ako nije moguće da ostane u istom ateljeu. Apelujemo da se Ani Kovač ne oduzima stanarsko pravo u stanu u kojem živi već 60 godina i da se, poštujući osnovne civilizacijske norme, ovoj umjetnici omogući dostojanstvena starost. Pozivamo umjetnike i udruženja da pokažu solidarnost i pridruže se našem apelu, saopćeno je iz udruženja.  

Istovremeno, Nesim Tahirović se pismom obratio ovom udruženju, iskazujući zahvalnost što su kolege stale uz njega: 
 
"Ja sam ponosan što vam pripadam. Teško mogu iskazati svoja osjećanja, ali morate znati da je vaša podrška za mene kao najsjanije odličje koje sam ikada dobio. Nisam siguran za ishod, ali ste mi dali dodatnu snagu da se nosim sa problemom s kojim sam suočen. Rješenje postoji, ali je grad potpuno nezainteresovan da se uključi i pomogne. 

Hvala vam što ste pomogli Ani da ostane u svom ateljeu. Mladi ste, snažni, organizovani i molim vas da se borite za očuvanje dostojanstva naše profesije, za očuvanje kulture i tradicije u ovoj zemlji u kojoj ništa nije sveto, gdje smo svi uniženi, gdje su nas gurnuli na dno", napisao je tuzlanski slikar.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije