Lijepi Tešanj iz zraka: Let iznad Gradine (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Lijepi Tešanj iz zraka: Let iznad Gradine (VIDEO)

Na vrhu stjenovitog brijega uz rijeku Tešanjku nalazi se stari grad Tešanj

Prošle sedmice smo prošetali ulicama ovog bosanskohercegovačkoga grada, a danas vam donosimo video načinjen iz zraka

FOTO: Iznad Tešnja sunce sija - proljetni dan u gradiću među brdima

Divno je preletjeti tešanjsku Gradinu i iz ptičije perspektive pogledati staru utvrdu. 

Pretpostavlja se da su ovdje prvo Iliri imali svoju utvrdu, koji su kasnije porušili Rimljani. Poslije su vjerovatno Rimljani izgradili svoj refugijum. Dolaskom Slavena na prostor Balkana, tešanjska utvrda je ponovo razrušena, i tek u kasnom srednjem vijeku sagrađen je oblasni dvor. Tada je Tešanj bio u sastavu srednjovjekovne Bosne, i u posjedu srednjovjekovne usorske vlastelinske porodice Zlatonosović

Tešanj se u pisanim izvorima prvi put spominje 23. marta 1461. godine u jednom pismu, kojeg je rimski papa Pije II uputio vjernicima da hodočaste franjevačku crkvu sv. Jurja u Tešnju.

Arhitektonsku strukturu starog grada čine dvije cjeline. Prva je gornji dio grada iz srednjovjekovnog perioda. Drugu cjelinu čini donji grad koji je nastao u osmanskom periodu. Utvrđeno naselje iz srednjovjekovnog perioda ja podignuto na vrhu stjenovitog brijega. Tu je sagrađena donžon kula, ograđeno dvorište i ulaz u ovaj najstariji dio grada. Na sjeveroistočnoj strani dvorišta izgrađena je dvanaesterougaona kula koja je bila glavna odbrana srednjovjekovnog grada. Između ove i donžon kule izgrađena je u perimetralnom zidu mala pravougaona kula. 

Za odličan video zaslužan je Dron.ba, a više videouradaka pogledajte na njihovoj Facebook stranici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije