Lijepa vijest: Bh. matematičari okićeni sa četiri bronze

Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest: Bh. matematičari okićeni sa četiri bronze

Na 59. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja je održana u Rumuniji, četvero mladih takmičara iz BiH kući nose bronzane medalje, dok su dva bh. takmičara osvojila pohvale.

Na takmičenju koje se održavalo od 3. jula objavljeni su rezultati i od šest vrsnih matematičara Tijana Babić, Amar Kurić, Dejan Stanković i Boris Velašević osvojili su bronzanu medalju, dok su Adnan Šabanović i Damjan Stanković dobili pohvale.

Živomir Babić, otac Tijane Babić, mlade matematičarke i šahistkinje iz Banjaluke, koja na takmičenja ide od sedmog razreda osnovne škole, potvrdio je za Nezavisne novine da iako nije završena ceremonija dodjela nagrada, Tijana i još trojica takmičara iz BiH osvojili su bronzu, dok su dvojica mladića iz tima BiH osvojili pohvale.

"Ovo je Tijanino treće takmičenje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Ranije je osvojila bronzanu medalju i jednu pohvalu. BiH je ove godine imala šest takmičara i dobili su četiri bronze, iako to zvanično nije završeno jer je ostala ta ceremonija dodjele priznanja, ali to će vjerovatno biti za vikend", kaže Babić.

Ističe da se njegova kćerka Tijana, koja je inače vrstan matematičar i godinama se takmiči u rješavanju najtežih matematičkih izazova, ovaj put nije toliko spremala.

"Budući da je završila četvrtu godinu i ovo ljeto upisala Matematički fakultet u Beogradu, nije imala vremena da se mnogo sprema, a i već se malo i zasitila takmičenja. Ipak, vrlo sam zadovoljan kako se pokazala", ispričao je otac.

Dejan i Damjan Stanković pohađaju Srednjoškolski centar Foča, a Veselin Radović, direktor ove obrazovne ustanove, rekao je za navedeni medij da je Dejan osvojio bronzu, dok je učenik trećeg razreda Damjan Stanković osvojio svečanu pohvalu.

"Oni su radili samostalno i s našim nastavnicima koji ih spremaju, ali dječaci se samostalno takmiče. To su inače naši divni i vrijedni dječaci i ponosni smo na njih", kaže Veselinović.

Bh. takmičari intenzivno su se pripremali u Sarajevu i Banjaluci, a njihovi predavači su bivši takmičari - olimpijci iz BiH koji su sada asistenti i docenti na fakultetima.

Podsjećamo, u Sarajevu je 21. i 22. aprila na Prirodno-matematičkom fakultetu održano 19. državno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola u BiH i izabrana je ekipa od šest učenika koji su postigli najbolji uspjeh.

Na prošlogodišnjoj 58. IMO 2017. godine u Brazilu BiH je također osvojila četiri bronzane medalje (Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić, Emir Mrkonja) i dvije pohvale (Tijana Babić i Azur Đonlagić).

U periodu 1993 - 2017. godine BiH je osvojila ukupno 47 medalja, i to šest srebrenih, 41 bronzanu i 50 pohvala na internacionalnim matematičkim olimpijadama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije