Lijepa priča: Pionirsku dolinu danas posjetilo 250 gimnazijalaca

0
Radiosarajevo.ba
Lijepa priča: Pionirsku dolinu danas posjetilo 250 gimnazijalaca
Foto: KJKP Park / Pionirsku dolinu danas posjetilo 250 gimnazijalaca

Pionirsku dolinu danas je posjetilo 250 gimnazijalaca, učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije Obala Sarajevo kako bi u zoološkom vrtu obilježili Svjetski dan životinja.

Širom svijeta se 4. oktobra na ovakav način, edukacijom, predavanjima ukazuje pažnja na životinje, posebno najugroženije kojima se i čuvanjem u zoo vrtu osigurava opstanak i produženje vrste.

Sarajevski gimnazijalci prepoznali su tu ulogu Pionirske doline, koja postoji gotovo 70 godina.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

"Željeli su danas obaviti i društveno koristan rad i provesti vrijeme sa životinjama koje se tu čuvaju i paze od rođenja do smrti, s kojima se živi, kojima je posvećen radni vijek većine uposlenika. U Pionirskoj dolini jednaka pažnja se posvećuje svim životinjama, posebno onima koje su nejake, mlade, bolesne, stare, koje imaju poteškoću u razvoju, koje rađaju mlade.

Pionirska dolina nije izlog najljepših eksponata, nego dom životinja iz cijelog svijeta, mjesto edukacije djece i mladih, odmora, druženja. Gimnazijalce su dočekali članovi veterinarskog tima i edukatori Pionirske doline. Obilazak je počeo od najmlađih stanara, gibona, smještenih u Pionirsku od februara, a čija dodjela našem zoo vrtu je najnovija potvrda da posao obavljamo pa svim evropskim standardima. Učili su gosti i o lemurima s Madagaskara, koji su također na liste ugroženih, pa o merkatima, gmizavcima.

Upoznali su i Piolinu, lavicu koja ima poteškoće u razvoju. Posjetili su i tigricu Ninu, kao i mrke medvjede, našu autohtonu vrstu, kojoj prijeti istrebljenje u bosanskohercegovačkim šumama. Išli su i do vukova, koji su kao mladunci spašeni smještanjem u Pionirsku dolinu, jer bi u šumi, sami uginuli. Posjetili su i ostale nastambe i upoznali se s radom tima koji brine o životinjama. Današnja nastava u prirodi završena je adrenalinskom vožnjom na autodromu.

Gosti su došli i sa darovima, poslasticama od voća i povrća, jer su na taj način kažu željeli skrenuti pažnju posjetiocima da životinjama u nastambe ne ubacuju grickalice ili drugu za životinje opasnu, neprirodnu hranu. Na odlasku rekli su da neće čekati novi Svjetski dan zaštite životinja, već dolaze uskoro, sa učenicima prvih i drugih razreda.

Njihova današnja poruka je i naša sarajevska, da životinjama treba posvetiti pažnju i njegu, hranu i smještaj kada to nemaju u svojim prirodnim staništima, sačuvati ih od izumiranja, ne jedan dan, nego tokom cijele godine", naveli su iz KJKP Park.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije