Lične karte će imati čip i PIN kod

Radiosarajevo.ba
Lične karte će imati čip i PIN kod


Nove lične karte sa čipom, odnosno mogućnosti upotrebe različitih vrsta elektronskih servisa putem elektronske identifikacije nosioca tog dokumenta, predstavljene su u srijedu u Sarajevu.

Njemačka kompanija Mühlbauer, koja je predstavila u Sarajevu nove lične dokumente, je međunarodna korporacija koja zapošljava više od tri hiljade ljudi i postoji u više od 35 zemalja u svijetu. Inače, u više od 80 zemalja su prisutni s izradom određenih biometrijskih dokumenata (ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola i drugo). 

Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koji je kazao da elektronska lična karta omogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise prema građanima, javila je Fena.

Mogućnosti servisa su vezani za elektronske prijave poreza, e-zdravstvo, e-trgovina, e-uprava i sve druge usluge koje trebaju biti dostupne građanima da ne bi morali dolaziti na šaltere.



"Da bi se to desilo institucije vlasti u BiH svih nivoa trebaju da počnu da pripremaju servise i da omogućavaju takve vrste usluga", dodao je Macan.

Da li će one biti dostupne, po njegovim riječima,  isključivo zavisi od tih organa vlasti da li će pripremiti svoje informacione sisteme. Uglavnom, osnova je stvorena i postoji mogućnost da se radi u budućnosti na takav način.

Nova lična karta imat će PIN kod

Novine na ličnim krtama su: fotografija u boji, podatak o krvnoj grupi i državljanstvo te lični podaci ispisani ćirilicom i latinicom. Nove lične karte će sadržavati i PIN kod zbog kojeg se drugi osim vlasnika neće moći služiti ovim dokumentom.  

U čip koji je ugrađen pohranjuju se i štite podaci, a na njoj je i oznaka za vrstu isprave s ciljem da se ona koristi i za putovanje van BiH, javio je Avaz.ba.

Što se tiče sigurnosti dokumenata, lična karta je urađena po posljednjim standardima EU i, kako je poznato, od 1. marta se u BiH izdaju ove vrste dokumenata s tim da ih građani mijenjaju po isteku njihove važnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije