LGBT osobe zbog seksualne orijentacije gube posao

Radiosarajevo.ba
LGBT osobe zbog seksualne orijentacije gube posao


Tekst objavljujemo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

''Bosna i Hercegovina je i dalje jedna od zemalja u Europi, koja se najmanje bavi pitanjima prava LGBT osoba (lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim i transrodnim)'', kazao je za Agenciju Fena izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić.

Kroz institucije, političke stranke, medije i nevladin sektor, ističe, može se vidjeti da ova tema nije toliko prisutna u BiH.

''Uvijek je bilo lezbejki, gej muškarca, biseksualca i transrodnih, oni su i sada sastavni dio bh. društva koje je diskriminirajuće prema njima'', kaže Gavrić.

Da nije prisutna ta diskriminacija, ova skupina ljudi bi bila daleko slobodnija da govori o svojoj seksualnoj orijentaciji.

''Ta diskriminacija je na radnom mjestu, zbog čega LGBT osobe uglavnom izgube svoj posao. Osim toga, veliki problem predstavlja nasilje nad gay muškarcima, kod kojih je u odnosu na druge LGBT osobe ipak najizraženije'', istakao je Gavrić.

Navodeći da gay muškarci samo zato što su drugačije seksualne orijentacije budu često pretučeni i njihova imovina bude oštećena, naglašava da država mora obezbijediti jednaka prava i jednaku zaštitu za sve građane BiH.

Prva radionica SOC-a u Banjoj Luci

Dok se to ne postigne, Sarajevski otvoreni centar će nakon uspješno održanih radionica namijenjenih LGBT (lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim) u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Zenici održati i prvu radionicu u ovoj godini u Banjoj Luci.

''Radionicu organizujemo uz podršku Matra programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske i šesta je u nizu od deset radionica koje organiziramo u pet gradova u BiH, od septembra prošle do juna ove godine. Zadovoljni smo što smo uspjeli izaći iz Sarajeva, te o pravima LGBT osoba slobodno govoriti i u drugim gradovima BiH'', kazao je Gavrić.

Pri tome, odziv učesnika mogao bi biti, priznaje, još veći, ali se gay muškarci i lezbejke boje da će učestvujući u radionici doživljavati dodatne neugodnosti.

Dosadašnjim angažmanom kroz ove radionice pokazalo se da to nije slučaj, odnosno da Sarajevski otvoreni centar utiče na bolje razumijevanje osnovnih pojmova vezanih za seksualnu orijentaciju i rodni identitet u bh. društvu.

''Upoznavanje sa naročito stigmatiziranim i nevidljivim identitetima unutar LGBTIQ: transrodnim i interseksualnim također je jedna od tema, kojoj posvećujemo pažnju tokom radionica. Razgovaramo i o LGBT aktivizmu u regiji i svijetu, te odnosu religije prema ovoj grupi građana u BiH'' rekao je direktor Sarajevskog otvorenog centra.

Ohrabrujući učesnike da daju svoje prijedloge i doprinos u osmišljavanju budućih aktivnosti za zajednicu, nada se da će doprinijeti da se jezik mržnje prema ovoj populaciji iskorijeni, te da se više poštuju zakonske regulative i izvještavanje o LGBT temama.

Za to će tokom ove i naredne godine itekako biti prilike, jer će se u tom periodu implementirati projekt 'Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba' koji finansira Evropska unija sa 399.231,65 KM iz sredstava Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR).

Tako će udruženim snagama Fondacija Heinrich Böll, Ured za BiH sa partnerskim organizacijama Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE fokusirati na senzibilizaciju državnih službenika/ca koji rade u sektoru unutrašnjih poslova, u pravosuđa, zdravstva i obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije