Let's Do it: Očistimo zemlju za jedan dan

Radiosarajevo.ba
Let's Do it: Očistimo zemlju za jedan dan

Divlje deponije smeća, olupine automobila i željezni otpad bačen u korita rijeka, papiri i plastične kese koje pretvaraju prirodu Bosne i Hercegovine u ruglo...

Cilj akcije Let's do it je da se ovakva slika promijeni, a što je još važnije, da čist okoliš postane pravo i obaveza svakog građanina.

U prvoj 'Let's Do It' akciji u BiH očekuje se nekoliko hiljadu volontera i članova ribarskih i planinarskih društava koji će u nedjelju 9. septembra pokušati da očiste nekoliko stotina divljih deponija, zelenih površina i zaštićenih područja u cijeloj BiH.

Pilot projekat 'Let's Do It' održan je na Trebeviću 1. jula ove godine, a kako to izgleda u praksi, pogledajte u videu: 

 

Koordinatorica projekta Ena Nalić za radiosarajevo je pojasnila da je akciji, najavljenoj za 9. septembra, prethodilo višemjesečno mapiranje područja koja bi trebalo očistiti. U ove aktivnosti bili su uključeni svi lokalni timovi i građani  koji su organizatorima javljali lokacije divljih deponija. 

Jedan volonter za jedan dan može napuniti pet vreća za smeće veličine 120 litara, potvrđuju iskustva nakon pilot-projekta na Trebeviću.  

Do sada je mapirano nekoliko hiljada deponija, na osnovu čega je izvršen plan prioriteta za čišćenje. Na primjer, samo u općini Visoko označeno je oko 130 lokacija na kojima se nelegalno odlaže otpad.  

U okolini Sarajeva deponije zahvataju veliku površinu, što je razlog da će na ovom području biti angažiran veliki broj volontera. U samom gradu čistit će se deponija preko puta Vrbanja mosta. Sarajevski volonteri čistit će još i  Igman, Bjelašnicu i Trebević, koji je  proglašeno 'VIP deponijom' što znači da će ga čistiti VIP volonteri akcije (predstavnici javnih institucija, sponzori, strane organizacije među kojima je NATO i Evropska delegacija i sl.).

Radiosarajevo.ba je ranije pisao o uspjehu sličnih projekata. U Estoniji je u samo jednom danu očišćeno 10.000 tona otpada sa divljih deponija. Akcija je pripremana mjesecima unaprijed, uz pomoć 600 volontera, zahvaljujući čemu je na dan čišćenja, u nedjelju 3. maja 2008 godina na teren izašlo 50.000 građana.

Slovenija je na sličan način očišćena 2010 godine, a u akciji je učestvovalo čak 270.000 građana, uključujući i brojne javne ličnosti i političare, koji su očistili 7000 divljih deponija širom zemlje.  

 

Nakon ovih uspješno organiziranih akcija, slične inicijative pokrenute su u 17 zemalja. BiH je među njima, a ono u šta ne treba sumnjati je da će naši volonteri koji se budu pridružili akciji imati pune ruke posla.

Opširnije o akciji Let's Do It i lokacijama na kojima će se čistiti čitajte na radiosarajevu u narednim danima ili pogledajte njihovu web stranicu Letsdoit.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije