Let's Do It: Cilj je uključiti 100.000 volontera

Radiosarajevo.ba
Let's Do It: Cilj je uključiti 100.000 volontera


Nakon uspješno organizovane volonterske akcije čišćenja Bosne i Hercegovine, akcija Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan, održat će se i ove godine - 18. maja 2013. godine.

"Prosječan građanin BiH godišnje potroši 1000 plastičnih kesa kojima treba od 100 do 1000 godina da se rezgrade. Pritom, veliki broj ilegalnih deponija smeća direktno utiču na zdravlje građana. Prilikom padavina otrovi se cijede u zemlju što utiče i na kvalitet vode koju mi pijemo", rekao je Mihajlović.

"U prvoj akciji Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan, održanoj prošle godine, učestvovalo je 37.000 građana BiH, a sakupljeno 5500 tona smeća. Počistili smo 300 divljih deponija smeća i ujedinili sve građane BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG Ruke.

"Ovogodišnji cilj je uključiti 100.000 volontera, pokupiti 20.000 tona smeća, upotpuniti broj ilegalnih deponija i podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine", dodao je Mihajlović.


Božidar Mihajlović i Mehmed Cero (Foto: Radiosarajevo.ba)

Ovaj projekat ima podršku i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Uvjeren sam da će mobilizacija ovolikog broja ljudi pomoći u podizanju svijesti. Mi ćemo pomoći direktno i indirektno. Imamo sredstva u budžetu gdje će i ovakav projekat moći aplicirati. Ostaje naša obaveza da se iskoordiniramo sa kantonima i općinama, a bez njihove aktivnosti i podrške teško je očekivati da ove akcije mogu biti dobro organizovane", rekao je Mehmed Cero, pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš.

Akcija će imati promociju 7. marta, sa početkom u 22,00 sati u klubu Cinemas-ex Sloga gdje će nastupiti Laka i Mirela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije