Legenda o kurnjači: Muška voda, a ženska radost (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Legenda o kurnjači: Muška voda, a ženska radost (FOTO)

Zbog veoma povoljne planinske klime i četinarskih šuma Kladanj je proglašen za vazdušnu banju, pa je u periodu austro-ugarske vladavine na ovom području izgrađena bolnica za grudne bolesti. 

Danas se na ovom lokalitetu nalazi hotelski kompleks Muška voda i izvor Muške vode. 

Izvoru mineralne vode u blizini Kladnja, koji je u XVII stoljeću znameniti putopisac Evlija Ćelebija nazvao „Izvorom mladosti" ili „Muškom vodom", pripisuju se ljekovita svojstva prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti, naročito muškaraca.

Još od 1968. godine sprovode se brojne naučne analize koje potvrđuju višestruku ljekovitost kladanjske mineralne vode: pozitivno djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, na brže izlučivanje vode i regeneraciju crijevnog i želučnog trakta, poboljšava cirkulaciju krvi, jača vitalnost organizmu i uravnotežuje neurovegetativni sistem. Eliksir zdravlja flaširan je u periodu od 1968. do 1992. godine, a postoje naznake da bi se uskoro mogla vratiti na tržište.

Ipak, ova voda je u narodu poznata kao bosanska viagra, da jača potentnost pa je zato u Kladnju i zovu ženskom radošću. lokalno stanovništvo je zove kurnjačom. 

Kladanjci svoju spolnu moć pripisuju pijenju vode sa izvorišta podno planine Konjuh kojoj pridaju svojstva eliksira.  Kažu da nije rijetkost da muškarci u poznim godinama dobiju djecu, te da nije opća pojava da mještani imao tek po jedno ili dvoje mladih. 

Bilo dokazano ili ne, oni koji sipaju ovu vodu čvrsto su uvjereni u njenu djelotvornost. I čim se napiju vode, žurno kreću kući, svojoj ženi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije