Lavovi svečano predati Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Lavovi svečano predati Sarajevu


Rekreaciono zabavni centar Pionirska dolina i ZOO vrt od danas je i zvanično novi dom mladog para lavova, koji su u utorak kasno navečer transportovani iz ZOO vrta u Sofiji.

Ivan Ivanov, direktor zoo vrta iz Sofije svečano je uručio ovu vrijednu donaciju Kantonu Sarajevo, predstavnicima preduzeća Park, odnosno RZC Pionirska dolina i ZOO vrt. Tim je obilježen i završetak projekta Lavovi u Pionirskoj dolini koji je uz finansiranje Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša realiziralo preduzeće Park.

Nakon simboličnog presijecanja vrpce, razmijenjeni su i potpisani ugovori o nastavku prijateljske saradnje između ZOO vrta Sofija i Pionirske doline.

Mnogobrojni gosti i prijatelji Pionirske doline i ZOO vrta danas su obišli i sam zvjerinjak koji zauzima površinu od 1.200 m2, s tim da vanjski prostor odnosno trkalište zauzimati 1.0002, a unutrašnji prostor se prostire na oko 180 m2. 

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatka Petrovića, ovo je vrlo značajan dan za sve građane Sarajeva, posebno za najmlađe jer su "lavovi u Pionirskoj dolini ustvari poklon prije svega djeci i mladima ovog grada, ali i BiH, kao i svim posjetiocima Pionirske doline, čime je i njena ponuda podignuta na viši nivo".
 
Direktor zoo vrta iz Sofije istakao je da je ovo početak prijateljske saradnje i da će uz njihovu podršku "Pionirska dolina" uskoro vrati svoj stari sjaj i postati vrlo moderan zoo vrt.

Trogodišnji lav i sedmogodišnja lavica, prema najavama upravnika Esada Tajića, u karantinu trebaju biti 30 dana, ali pošto cijeli objekt za smještaj zvijeri može podrazumijevati karantin, ukoliko vremenske prilike to dozvole, lavovi bi uskoro mogli biti predstavljeni i posjetiocima, odnosno pušteni u samo trkalište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije