Lavovi stigli u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Lavovi stigli u Sarajevo


Lavovi su stigli u Rekreaciono-zabavni centar Pionirska dolina i ZOO vrt u utorak, 26. marta u večernjim satima

Trogodišnji mužijak i sedmogodišnja ženka dopremljeni su iz dva bugarska ZOO vrta.

Iz Sofije je u pratnji specijalnog transportnog vozila u kojemu je bio par lavova, te delegacije koju su činili upravnik Esad Tajić i veterinar Vedad Škapur, došli i direktor zoo vrta Ivan Ivanov, veterinar Ivan Cvetkov i biolog Radko Sertov.


Lavica koja je stigla u Sarajevo (Foto:KJKP Park)

Zbog zbog veterinarskih mjera, ali i vremenskih prilika mužjak i ženka lavova narednih 30 dana bit će u karantinu pod nadzorom veterinarske službe RZC Pionirska dolina, saopćeno je iz KJKP Park.

Zvjerinjak po najsavremenijim standardima

Podsjećamo, radovi na izgradnji zvjerinjaka u kojem su smješteni lavovi završeni su u drugoj polovini decembra prošle godine.

Novoizgrađeni objekat zauzima površinu od oko 1.200 kvadratnih metara, s tim da vanjski prostor odnosno trkalište zauzimati 1.0002, a unutrašnji prostor se prostire na oko 180 kvadratnih metara.

Unutrašni dio objekta sačinjava prostorija za smještaj životinje tokom niskih vanjskih temperatura (zime), za smještaj gravidne životinje, za boravak osobe koja će biti zadužena za brigu i hranjenje životinja, te za liječnički tretman životinje.

Zvanična primopredaja doniranog para mladih lavova delegacije zoo vrta iz Sofije - Sarajevu, odnosno preduzeću Park i zoo vrtu Pionirska dolina će biti obavljena u petak.

Objekat u kojem su od utorka lavovi urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku na projekat dali su zoo vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

Vanjski dio objekta izgrađen je od kamena i neprobojnih zaštitnih stakala, a na istom nigdje nisu upotrijebljene rešetke ili slične zaštitne željezne prepreke, već samo staklo, tako da će posjetioci imati puno ugodniji prizor i posmatranje životinje, a i sama životinja borave u humaniziranijem životnom prostoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije