Lavovi čekaju tranzitnu dozvolu

Radiosarajevo.ba
Lavovi čekaju tranzitnu dozvolu


Lavovi čiji je dolazak u zvjerinjak Pionirske doline najavljen početkom marta u zvjerinjaku jedinog bosanskohercegovačkog ZOO vrta mogli bi se naći naredne sedmice.

"Sva potrebna dokumentacija, izvoznička odnosno uvoznička dozvola i slično, u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini je spremna i jedino još čekamo tranzitnu dozvolu za Srbiju, što smo također počeli. Ukoliko tranzitna dozvola za Srbiju bude izdata do kraja ove sedmice, mi smo spremni i već naredne sedmice par mladih lavova bit će u našem ZOO vrtu u Sarajevu", rekao je za Radiosarajevo.ba Esad Tajić upravnik Upravnik RZC Pionirska dolina.

Podsjećamo, lavove Pionirskoj dolini poklonila su dva ZOO vrta iz Bugarske, a zvjerinjak za njihov prijem spreman je još od decembra prošle godine.

Pripreme za dolazak kengura

Zahvaljujući donatorima, kako je i ranije najavljeno, sarajevski kengur uskoro dobija društvo, i to dvije ženke.


Valabi kengur (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Već smo pokrenuli proceduru za dobijanje izvozničke dozvole iz Slovenije, tranzitne za Hrvatsku i uvozne za Bosnu i Hercegovinu, te ukoliko se sve bude odvijalo po planu narednog mjeseca očekujemo da će dvije mlade ženke valabi klokana biti u našem ZOO vrtu", rekao nam je Tajić.

Tajić: Želimo dodatno osigurati Pionirsku dolinu

Stižu i nove vrste

Kako najavljuju iz Pionirske doline, ova oaza u centru Sarajeva koja trenutno broji 38 životinjskih vrsta, u narednom periodu bit će obogaćena i drugim vrstama.

"Kako je dogovoreno s nekoliko prijateljskih ZOO vrtova iz Evrope, već narednog mjeseca četiri alpake, šest mara (3 para) i jedan gvanako bit će donirani našem zoo vrtu, a njihov dolazak u „Pionirsku dolinu“ obradovat će mnoge ljubitelje životinja posebno djecu. Stoga ćemo, naravno s razlogom, biti slobodni preporučiti našim sugrađanima da svaki naredni, lijep i sunčan dan provedu u RZC Pionirska dolina, jer nas očekuje mnogo lijepih dešavanja, noviteta i interesantnih sadržaja", istakao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Esad Tajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije