Kyoto zahvalio Sarajevu na podršci

Radiosarajevo.ba
Kyoto zahvalio Sarajevu na podršci


Gradonačelnik Kyota Daisaku Kadokawa uputio je pismo zahvalnosti gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu na podršci ovom japanskom gradu nakon prirodnih katastrofa koje su prošle godine zahvatile Japan.

Kyoto je grad u Japanu kojeg nastanjuje 1,5 miliona stanovnika. Bivši je carski glavni grad Japana. Kyoto  sjedište Lige historijskih gradova, čiji je član od 2009. godine i Sarajevo.

"Skoro godina dana je prošla od nezapamćenog zemljotresa koji je pogodio istočni Japan, nakon kojeg je uslijedio ogromni cunami i nesreća sa nuklearnom elektranom 11. marta 2011. Molimo primite izraze naše duboke zahvalnosti na srdačnom pismu i ljubaznosti koju ste nam ukazali Vi i Vaša zemlja tokom ovog teškog perioda", navodi se u pismu gradonačelnika Kyota.

Eksplozija u nuklearnoj elektrani u Fukushimi

Gradonačelnik Kyota u svom pismu nadalje podsjeća da Grad Kyoto i ostatak Japana ulažu zajedničke napore u obnovu pogođenih područja.

"Međutim, efekat katastrofe se proširio u svaki kutak Japana. Kyoto je pogođen velikim padom broja turista, pogotovo stranih. U ovim teškim vremenima, želimo doprinijeti oporavku Japana i iz Kyota razveseliti čitavu zemlju primajući što veći broj stranih turista."

Na sreću, Kyoto nije bio direktno pogođen katastrofom i grad funkcionira prilično normalno i građani žive na isti način kao i prije.

"Provjeravamo ispravnost svake namirnice od vode za piće do poljoprivrednih i morskih proizvoda tako da se posjetitelji mogu osjećati sigurnim tokom svog boravka u Kyotu", navodi se u pismu.

S tim ciljem gradonačelnik Kyota odlučio je osnovati web stranicu na više jezika fokusiranu na sigurnost Kyota.

Podsjećamo da je jedan od najpoznatijih svjetskih izdavača literature o turizmu i turističkih vodiča Lonely Planet, u novembru 2009. uvrstio Sarajevo i Kyoto u top 10 svjetskih gradova koje treba posjetiti u 2010. godini.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije