Kvalitet zraka zadovoljavajući

Radiosarajevo.ba
Kvalitet zraka zadovoljavajući


Što se tiče kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo stanje je još uvijek zadovoljavajuće. Prašina je blago povišena, ali ne prelazi granične vrijednosti, potvrdio je agenciji Fena viši stručni saradnik u Odsjeku za kvalitet zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu Enis Omerčić.

On je kazao da se u naredna tri dana može očekivati povećanje koncentracije zagađujućih materija u zraku, s tim da se ne očekuju toliko visoke koncentracije kakve smo imali početkom januara.

"Međutim, navjerovatnije imat ćemo prelazak naših tolerantnih vrijednosti, odnosno prelazak zraka u treću kategoriju. Očekujemo do sredine iduće sedmice da ćemo opet imati provjetravanje", kazao je Omerčić.

Omerčić je pozdravio izradu "Prijedloga akcionog plana za smanjenje čestičnih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo", čija će prezentacija biti upriličena u petak u Kantonu Sarajevo.

"Ovaj akcioni plan predstavlja korak naprijed, znak da su institucije i unutar samog Kantona Sarajevo počele napokon da kvalitetno sarađuju po pitanju ovog gorućeg problema. Ono što očekujemo od ovog dokumenta je da će riješiti problem kvaliteta zraka u narednim godinama", kazao je Omerčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije