Kusturica opet tuži E-novine

Radiosarajevo.ba
Kusturica opet tuži E-novine


Režiser Emir Kusturica podnio je još jednu tužbu protiv glavnog urednika portala E-novine Petra Lukovića, zbog teksta „Jedna mala sarajevska analiza: Ugled i čast Emira K“, autora Nermina Čengića, preuzetog sa sarajevskog portala Protest.ba. Ovog puta duševna bol Nemanje Kusturice vredi milion više – čitavih 3.000.000 dinara, što je blizu 29.000 eura.

Kusturica tuži E-novine i traži 20.000 eura

Emir Nemanja Kusturica sad traži da mu Petar Luković plati tri miliona dinara zbog uvreda, psovki i vulgarnosti u tekstu "Jedna mala sarajevska analiza", saopštio je agenciji Beta Kusturičin advokat Zdenko Tomanović.

Petar Luković: Zašto me ne uhapsite?

"Nova tužba, kao i ranije tužbe, ne predstavlja pokušaj da se ograniči sloboda javnog informisanja, niti je pokušaj zatvaranja javnog glasila, nego zahtev za pripadajuću zaštitu prava garantovanih domaćim i međunarodnim standardima, onda kada nepristojni izrazi prevazilaze granice negativnog mišljenja a iznete neistine izlaze iz granica novinarskog kodeksa i postaju argument za nametanje javnog prezira", naveo je Tomanović u saopštenju.

Zašto Kusturica tuži medije?

Tužba je podnijeta Višem sudu u Beogradu, a tekst "Jedna mala sarajevska analiza" preuzet sa portala Protest.ba, objavljen je 15. februara na portalu www.e-novine.com. Nemanja Kusturica je prvom tužbom protiv Petra Lukovića, koju je podnio 1. februara, zatražio dva miliona dinara odštete zbog "povrede ugleda i časti i nanijete duševne boli" nanijetih tekstom "Novogodišnja bajka za ubice", a tužio je autore teksta Zorana Janića i Miroslava Bojčića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije