Ministar Kurić optimista: Nije samo skakaonica adut Sarajeva za Olimpijadu 2030.

A. Sokolović
Ministar Kurić optimista: Nije samo skakaonica adut Sarajeva za Olimpijadu 2030.
Photojoiner / Zimska olimpijada se vraća u Sarajevo?!

Može li se olimpijski duh vratiti u Bosnu i Hercegovinu? Informacija da Barcelona i Andora žele zajedno organizirati Zimske olimpijske igre 2030. godine u priču je iznenada uključila i Bosnu i Hercegovinu. 

Vijest je objavio i ugledni BBC, a proširila se i dalje širom svijeta - Zimske olimpijske igre ponovo u Sarajevu 2030. godine.

Olimpijske igre u Sarajevu 2030. godine? Evo šta treba uraditi da se to dogodi

Zimske olimpijske igre ponovo u Sarajevu 2030. godine. Vijest je koja je danas obradovala svakog Bosanca i Hercegovca i ako ništa barem na kratko je ove tmurne subote vratila olimpijski duh u glavni grad Bosne i Hercegovine. Informacija je krenula jutros iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), u kojoj se navodi da - Španija i Japan žele zajedno organizirati Zimske olimpijske igre 2030.

Iz Olimlijskog komiteta Bosne i Hercegovine su za Radiosarajevo.ba kazali da je riječ tek o ideji, ali da Sarajevo svakako treba iskoristiti šansu da bude suorganizator Barcelone u skijaškim skokovima

Priča o gradnji i obnovi skijaških skakaonica na Igmanu nije od jučer. Još prije četiri godine, 2016.  ministar sporta i kulture Kantona Sarajevo Mirvad Kurić krenuo je u ovu priču.

"Istina je pričali smo još 2016. godine oko toga. No, sve je ostalo na ideji, Slovenci se nisu javili, nakon našeg prvog susreta. Nakon ove ideje iz Barcelone, opet ćemo krenuti s ozbiljnijim razgovorima. Mi smo spremni da podržimo svaki ideju", kazao je Kurić za Radiosarajevo.ba.

On je za naš portal otkrio da je te 2016. počeo sa idejom obnove skakonice na Igmanu.

"Žao mi je što tada nismo s Općinom Hadžići ušli u priču do kraja, ali nije nemoguće da je sada nastavimo. Nama je u interesu da sve radimo. Veliki postotak organizacije EYOF-a upravo je finansirao Kanton Sarajevo. Želimo da ulažemo. Ima nešto što može uraditi Ministarstvo kulture i sporta, nešto Ministarstvo privrede i kompanija ZOI 84. Što nas je više u realizaciji projekta, to je bolje", dodao je Kurić.  

Kakva vijest: Zimska olimpijada se vraća u Sarajevo?!

Svijetom je danas odjeknula informacija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kako su SAD, Španija i Japan izrazile želju da zajedno organiziraju Zimske olimpijske igre 2030. godine. Octavian Morariu, čelnik Evaluacijske komisije MOK-a kazao je da su Salt Lake City, Sapporo i Barcelona uputili prijedlog.

Nešto više o ovoj ideji od prije četiri godine zna i novinar Nermin Bise, pasionirani zaljubljenika u ski skokove koji je osnovao i fan grupu navijača Petera Prevca u BiH.

Ministar Kurić i novinar Nermin Bise  tokom prvih razgovora 2016. - undefined

Foto: Privatni album: Ministar Kurić i novinar Nermin Bise  tokom prvih razgovora 2016.

"Mediji u Sloveniji su s oduševljenjem ispratili navijače BiH i uključili se u kampanju u Sloveniji u kojoj najavljuju povratak ski skokova na Igman. Te 2016. godine ljudi iz Slovenije bili su spremni. Trebao nam je samo snimak terena iz zraka, a to su geodeti iz Hadžića trebali uraditi. Nadam se da će načelnik Hamdo Ejubović sad imati razumijevanja kada je signal stigao iz Lozane, sjedišta MOK-a, i kandidata Barcelone i Andore", naglasio je Bise za naš portal.

Kurić je član Saveza za bolju budućnost (SBB), a poznato je da lider ove stranke Fahrudin Radončić uvijek zainteresiran za nova investiranja, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u Bosni i Hercegovini. 

"Vjerujem da ćemo nastaviti s realizacijom ideje od prije četiri godine", podvukao je Kurić, dodavši da uz skijaške skokove treba raditi i na obnovi bob-staze na Trebeviću i da ona može biti jednako konkuretna za organizaciju dva velika takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama 2030. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije