Nelegalna trgovina tigrovima u BiH: Velika istraga zbog oglasa na internetu

N. Ka.
Nelegalna trgovina tigrovima u BiH: Velika istraga zbog oglasa na internetu
PrtScr / Oglas na olx.ba

Šta sve čovjek može pronaći na internetu nekada definitivno iznenadi.

Tako je nedavno na platformi za online trgovinu Olx.ba objavljen oglas u kojem nepoznato lice prodaje divlje mačke.

Naime, osoba koja je navela da je iz Bihaća, na svom profilu objavila je da prodaje mladunčad Bengalskog tigra i Servala. 

Cijena mladunčeta Bengalskog tigra je 35 hiljada maraka, dok za Servale cijena nije navedena.

Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcije poslove povodom ovog slučaja. Kazali su nam da su ga evidentirali i pokrenuli zakonsku proceduru.

"Već smo pokrenuli postupak, poslali smo dopis prema Federalnoj upravi policije, da oni izvrše provjeri iz svoje nadležnosti, da se formira predmet. Vjerovatno ćemo skupa otići na mjesto događaja, kada oni utvrde o kome se radi.

Ako čovjek ne bude imao nikakvih odobrenja ići ćemo u pravcu da se životinje oduzmu i smjeste u zoo vrt", kazao je Dražen Pavić, federalni inspektor za zaštitu prirode za Radiosarajevo.ba.

U EU postoje legalne uzgajivačnice koje drže i lavove i tigrove, ali kod nas je to jako skupo i problem što kod nas ta uzgajivačnica ne bi mogla da izvozi te životinje.

Pavić dodaje da ne možemo izvesti ni trofejne životinje, jer iako smo kao država potpisali CITES konvenciju 2009. godine, ona se ne implementira. CITES je, podsjetimo, Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka i možete je pogledati OVDJE.

 "Potrebno je utvrditi identitet čovjeka koji je objavio oglas, formirat će se interdisciplinarni tim otići na lice mjesta i svako iz svog domena će djelovati. S obzirom na to da je ovdje pomenuta cijena od 35 hiljada maraka ima tu elemenata i krivičnog djela, tako da će se vjerovatno i druge agencije uključiti zajedno sa Inspekcijom", kazao je Pavić.

FUIP dobije svako rješenje za osobu ili firmu koja uzgaja ili drži divlju životinjsku vrstu, kazali su iz FUIP-a za Radiosarajevo.ba i dodali da bilo kakav trag ili dopis da postoji uzgajalište tigrova u BiH oni bi imali tu informaciju.

Dodajmo da je oglas je ukinut sa ovog servisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije