Kultura različitosti na bh. način: Zajednički nastup sazlije i guslara

Anadolija
Kultura različitosti na bh. način: Zajednički nastup sazlije i guslara
U organizaciji Kulturnog centra Srebrenica održano je "Veče narodnih običaja, tradicionalne muzike i nošnje" gdje su nastupili sazlija Emin Bektić i guslar Dušan Pejić.

Građanima Srebrenice su se, s narodnim nošnjama i recitacijama, predstavili i učenici Prve osnovne škole. Veče je posvećeno tradicionalnoj muzici, narodnjoj nošnji, običajima i lijepoj pisanoj riječi.

Emin Bektić, sazlija i čovjek koji je Srebreničanima poznat kao  vlasnik ergele konja, kaže da je naučio svirati saz od svog brata.

"To je ipak porodično nasljeđe, pa sam i ja tako od svog brata naučio. Prije su svi u selu znali svirati saz. Mi smo prije učili od starijih. Danas je situacija takva da se mladi malo zanimaju za sviranje tradicionalnih instrumenata. Ipak, tradicija je temelj našeg identiteta i to se mora poštovati", dodao je Bektić.

"Ovdje su oduvijek narodi živjeli sa sazovima, tamburama, guslama. Nije to neobično. Međutim, sve je manje onih koji su voljni da uče i čuvaju tradiciju", kaže Bektić.

Dušan Pejić već niz godina svira gusle i kaže da je to "dio narodne tradicije; nažalost, danas je sve manje mladih koji se odluče da sviraju gusle”.

"Nije ovo prvi put da se u Srebrenici zajedno čuju saz i gusle. Ovakvi događaji su nešto što treba organizovati. Ovo pokazuje da se vlastita kultura može graditi na način da ne smeta drugom", poručuje Pejić.

Ovu manifestaciju organizovao je Kulturni centar Srebrenica u okviru projekta Kultura različitosti koji je podržan od Asocijacije muzičkih kompozitora i stvaralaca AMUS. Cilj projekta jeste promocija kulture različitosti kroz zajedništvo u sredini kao što je Srebrenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije