Kultura 2020: Predloženi ministri kulture sami trebaju odustati od pozicija za koje nisu kompetentni

Radiosarajevo.ba
Kultura 2020: Predloženi ministri kulture sami trebaju odustati od pozicija za koje nisu kompetentni

Koordinacioni odbor inicijative Kultura 2020, neformalne mreže kulturnih radnika/ca BiH, smatra da je praksa imenovanja nestručnih i nekompetentnih osoba na ministarska mjesta krajnje pogubna za sektor kulture u Bosni i Hercegovini. 

"Upravo je činjenica da se na najviše pozicije, kako u ministarstvima, tako i javnim ustanovama kulture biraju politički podobni ljudi, bez ikakvih profesionalnih referenci ili dodirnih tačaka sa sektorom kulture, razlog za katastrofalno stanje u kojem se nalazi sektor kulture u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju. 

Smatraju da je ovakva praksa političkog kadroviranja sramotna te zahtijevaju od novoimenovanih kandidata za ministre kulture da sami odustanu od predloženih pozicija za koje nisu kompetentni, jer njihove kandidature nemaju dobar odjek u struci. 

"Istovremeno, pozivamo sve buduće ministre kulture u cijeloj BIH da odmah nakon imenovanja, u najkraćem roku, javnosti na uvid dostave plan i program rada resornih ministarstava za naredni period, te predstave konkretne mjere kojima namjeravaju oživjeti umrtvljeni i potpuno marginalizirani sektor kulture u našoj zemlji", poručuju. 

Članovi Koordinacionog odbora inicijative Kultura 2020 su: Selma Spahić, Dino Mustafić, Jasmila Žbanić, Nenad Novaković, Sanin Milavić, Ferida Duraković, Damir Imamović, Tanja Miletić-Oručević, Asja Krsmanović, Aida Vežić, Esad Delibašić, Slavica Hrnkaš, Dženan Jusufović, Aida Čengić, Nemanja Čađo, Andrej Bereta, Kumjana Novakova, Mirsad Sijarić, Ines Tanović, Amila Ramović, Oliver Jović i Jovan Marjanović.

Inicijativa Kultura 2020 neformalna je mreža kulturnih radnika/ca u Bosni i Hercegovini osnovana polovinom februara ove godine. Inicijativa je nastala kao izraz potrebe kulturnih radnika/ca da se umreže i kroz zajedničko djelovanje doprinesu iznalaženju rješenja za brojne probleme s kojima se sektor kulture suočava.

Kultura 2020, kako se navodi, stoga predstavlja i izraz potrebe da kulturni radnici/e BiH djeluju kolektivno, a ne individualno u procesu traženja pozitivnih promjena i adekvatnih rješenja za ovaj sektor, u nadi da će kroz taj proces ostvariti blisku suradnju i partnerski odnos s nadležnim, resornim ministarstvima na svim administrativnim nivoima. 

Inicijativa polazi od stajališta da je krajnje vrijeme za pozitivne promjene u sektoru kulture u Bosni i Hercegovini gdje će odluke biti rezultat suradnje i zajedničkog rada nadležnih ministarstava i samih kulturnih radnika/ca. 

"Vjerujemo da je stručnost, profesionalnost i iskustvo kulturnih radnika/ca u Bosni Hercegovini veliko i dragocjeno, te da će kao takvo biti prepoznato od strane nadležnih kao važan element u promišljanju i kreiranju novih kulturnih politika i strategija", navodi se u saopćenju Inicijative Kultura 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije