Kultni sarajevski klub FIS slavi 20. rođendan!

Radiosarajevo.ba
Kultni sarajevski klub FIS slavi 20. rođendan!
/ FOTO: Facebook

Kultni sarajevski klub FIS danas slavi 20 godina postojanja. Te davne 1993. godine, priča Oliver Dujmović, osnivač i vlasnik kluba FIS, entuzijazam za otvaranje jednog kluba nastao je iz revolta, u inat ratu i uprkos svim negativnim stvarima koje su pogodile Sarajevo u tom periodu.

Klub FIS ove godine postaje i partner Sarajevo Film Festivala, te će Laško bina koja se prethodnih godina nalazila na lokaciji pored Zemaljskog muzeja BiH, biti premještena u prostorije ovog kluba.

''Nakon jednog negativnog iskustva, odlučio sam da se u toku rata posvetim pacifističkom pristupu životu; pozvao sam ljude, našli smo prostor i otvorili bilijar klub. U principu nismo imali šta da prodajemo, osim setova bilijar kugli i štapova, pa su ljudi u prostor FIS-a sa linije dolazili igrati bilijar.


Počela se stvarati neka lijepa atmosfera koju karakterišem kao pacifistički pokret usred rata, na šta se kasnije nadovezalo još dosta lijepih stvari, koje su bile naša želja i poruka svijetu da se rat što prije završi...'', priča Oliver Dujmović, vlasnik kluba FIS.

Prve svirke, Don Guido i Bon Vox

Nakon početnih, sportskih aktivnosti i takmičenja u bilijaru, koji je tada bio jedini mogući sport kojim su se mogli baviti, 1994. odlučeno je da se aktivnosti u FIS-u prošire, te su tako krenule svirke.

Don Guido je bio prvi od lokalnih muzičara koji je počeo svirati u prostorijama kluba, a nakon njih stiže i Sikter. Uskoro kreće organizacija festivala po imenu Tamna strana Diznilenda, koji je okupio 147 izvođača od kojih je dosta njih prošlo kroz tunel, a čak je jedan dupli autobus ušao u Sarajevo 1994. 


''U toku rata smo imali mnogo akcija, željeli smo da malo okrenemo tok stvari... sada, 20 godina poslije, kad pogledam unazad, mislim da je bilo uspješno'', priča Oliver, te dodaje kako se sjeća jedne nove godine kada je u klub došao i Bono Vox, frontmen slavnog benda U2, te je, otpjevavši nekoliko svojih pjesama uljepšao atmosferu u klubu, o čemu su pisali mnogi svjetski mediji.


U FIS-u su svoje prve nastupe doživjeli mnogi bendovi, a tu su i danas popularne grupe snimile i neke od prvih muzičkih CD-ova.

Jedno od takvih izdanja jeste i prvi album sarajevskog benda Skroz, koji je nastao u izdanju Croatia Recordsa, ali je FIS dobio ekskluzivna prava za tržište BiH.

Razgovarao: Dino Ćatović
Priredila: Lejla Čolak

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije