KS: Veterinarske usluge ni blizu EU standardima

Radiosarajevo.ba
KS: Veterinarske usluge ni blizu EU standardima

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica danas je posjetio privatnu veterinarsku stanicu u Sarajevu ''Vetlife'' i KJP ''Veterinarska stanica'' odjel na Stupu. Povod posjete bio je upoznavanje problematike funkcioniranja veterinarske oblasti.

Hrenovica je naglasio da trenutni uvjeti u ovoj oblasti nisu na zavidnom nivou te da ne odgovaraju standardima Evropske unije. Naglasio je da treba objediniti privatni i državni segment veterinarskih usluga te ih podići na viši nivo.

„Današnja posjeta je proistekla iz težnje za ulazak u Evropsku uniju te radi skretanja pažnje privatnim veterinarskim stanicama da se zajedno s kantonalnim veterinarskim stanicama uključe u segment zaštite životinja i prilagođavanju uslova najrigoroznijim evropskim standardima.“

Komentarišući akciju sterilizacije, javlja Fena, istakao je da je zadovoljan rezultatima, ali je naglasio da ni ovo nije dugoročno rješenje problema te predlaže izmjenu i dopunu zakona. „Za sada, veterinarske usluge će pomoći da nemamo bijesne pse i da ne ujedaju, bit će povećan nivo bezbjednosti.“

Naveo je i da je prvi put u privatnoj stanici ovog tipa te naglasio da ovakve stanice u saradnji s kantonalnim mogu dobro funkcionirati i pružati kvalitetne usluge vezane za zdravlje životinja, ali i kad je u pitanju kontrola mesa i mlijeka. Hrenovica je akcent stavio i na podatak da su u ostalim kantonima sve veterinarske stanice privatizovane, a da je u Kantonu Sarajevo situacija drugačija te da je saradnja jedina opcija.

Suvlasnik veterinarske stanice ''Vetlife'' Josip Krasni naglasio je da je zadovoljan dosadašnjom realizacijom akcije sterilizacije u koju je uključena i ova stanica te je istakao da su do danas sterilizirali oko 380 pasa. Dodao je i da za naredni period očekuje da će se uspostaviti povoljniji uvjeti za razvoj privatnog poduzetništva  u oblasti veterinarske medicine.

Ako se oblast veterinarstva ne uredi, navodi Krasni, BiH će imati mnoštvo problema i prepreka kad je u pitanju putovanje vlasnika s kućnim ljubimcima te transport robe i svega onoga u što je uključena veterinarska struka.

Komentarišući akciju sterilizacije, navodi da će problem nastati ako se ove aktivnost ne nastave jer se sada neće smanjiti broj pasa nego će biti zadržan na ovom nivou. Istaknuto je da nema zvaničnih informacija koliko je pasa, a prema posljednjim podacima taj broj se kreće između 12.000 i 15.000. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije