KS: Skupština nije podržala Nacrt Zakona o oružju

Radiosarajevo.ba
KS: Skupština nije podržala Nacrt Zakona o oružju

Nacrt Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u redovnoj proceduri na današnjoj 27. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije dobio potrebnu većinu sa 16 glasova „za“ i 11 „suzdržanih“.

Tako su glasali zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nakon što je kantonalni ministar stambene politike Čedomir Lukić rekao da je Vlada KS odlučila da se izjasne o ovom nacrtu, onakvom kakav jeste, jer su tokom rasprave o nacrtu ovog zakona pojedini zastupnici predlagali i donošenje novog zakona, kao i druge sugestije.

Ranije je na sjednici konstatirano da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije razmatra kao nacrt Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije i to u redovnoj proceduri. 

Dakle, iako je Zlatko Mesić, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, javlja novinska agencija Fena, iznio razloge po kojim se ovaj zakon treba donositi u hitnoj proceduri zastupnici nisu usvojili taj prijedlog. 

“Prijedlog da se Zakon donese u hitnoj proceduri proističe iz činjenice da je zakonski rok za zamjenu starih oružnih listova istekao 14. decembra 2012. godine, a imajući u vidu da veliki broj građana nije zamjenio stare oružne listove. Radi se o veoma složenom poslu sravnjavanja evidencija imalaca oružnih listova s njihovim prebivalištem i trenutnim boravištem i u cilju javnog interesa građana neophodno je produžiti rok do 30. juna 2014”, rekao je Mesić.

Provođenjem Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije postignuto je niz ciljeva prvenstveno u pogledu pravnog uređenja oblasti nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije, a samim tim i poboljšanju stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo. Međutim u dosadašnjoj primjeni ovog zakona, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uočilo je određene nedostatke čije rješavanje nameće potrebu njegovih izmjena i dopuna, što se uvrstilo u dnevni red današnje sjednice. 

Naime, smatralo se neophodnim da se izmjenama propišu klavifikatorne okolnosti pod kojima je krivično djelo izvršeno, te da se kazna pooštri i umjesto „novčane kazne ili kazne zatvora od šest mjeseci do tri godine“, propiše kazna zatvora od jedne do tri godine za krivično djelo ko na javnom mjestu: bez odobrenja nabavi, drži ili nosi vatreno oružje, kada je za nabavljanje tog oružja potrebno odobrenje, ko proda vatreno oružje pravnoj ili fizičkoj osobi koje nemaju odobrenje za nabavljanje te vrste oružja, ko drugom da pištolj ili revolver na poslugu ili ko da na poslugu lovačko oružje ili sportsko vatreno oružje osobi koja za tu vrstu nema oružani list. 

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac naveo da želi staviti pod kontrolu oružje misleći na registrovano i neregistrovano oružje. “Moramo imati kontrolu oružja u gradu. Povećavanje stepena bezbjednosti je jedan od razloga za to”, rekao je Pećanac, dodajući da se u tom smislu moraju povećati i kazne. 

Današnje zasjedanje Skupštine KS završeno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije